Voorwaarde uitbreiding?

Van Dam wacht even met oordeel weidegang

25 November 2015 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

Het blijft stil rondom de fosfaatrechten, maar over weidegang wordt achter de schermen in de Tweede Kamer wel gesproken. Voor de kerst laat de nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken weten of dit de nieuwe norm voor uitbreidingen wordt.  

In een brief aan de Tweede Kamer laat Martijn van Dam weten meer tijd nodig te hebben om te reageren op de initiatiefnota weidegang. 'Er is meer tijd nodig voor een kabinetsreactie.' Maar nog voor het kerstreces hoopt Van Dam met een kabinetsstandpunt te komen. 

Alleen groei bij weidegang

De nota komt van de hand van de leden Van Gerven, Grashoff en Koser Kaya. Grofweg stelt deze dat er alleen nog uitgebreid mag worden in de melkveehouderij als de ondernemer weidegang gaat toepassen. Iets wat geregeld kan worden via de wet dieren of een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). 

Ontheffing komt er voor de ondernemers die door overmacht de koeien niet kunnen laten weiden, maar die mogen ook niet meer uitbreiden. Voor degene met een beperkte huiskavel hebben de initiatiefnemers andere suggesties. 'In de wet is de intrinsieke waarde van het dier opgenomen. Bij de intrinsieke waarde hoort dat het natuurlijk gedrag van het dier niet belemmerd wordt. Natuurlijk gedrag van koeien is grazen en dus weidegang.'

Middels deze nota wordt opnieuw een poging gedaan weidegang in de wet vast te leggen. Een eerder poging kon net niet op een meerderheid in de kamer rekenen. Het maakt duidelijk dat dit onderwerp nog lang niet klaar is. Verwerkers lieten eerder al weten liever weidegang niet in de wet te willen vastleggen, omdat weidemelk dan zijn meerwaarde verliest. Als alle melk weidemelk is heeft het geen functie meer voor de marketing. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Sjaak 25 November 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10866975/Van-Dam-wacht-nog-even-met-oordeel-weidegang]Van Dam wacht nog even met oordeel weidegang[/url]
'Verwerkers lieten eerder al weten liever weidegang niet in de wet te willen vastleggen, omdat weidemelk dan zijn meerwaarde verliest. Als alle melk weidemelk is heeft het geen functie meer voor de marketing. '

Ok, dit is dan de mening van de verwerkers.... wat vinden wij boeren daarvan?
Zijn de stalmelkers het hier mee eens...?
Nu maken zij vaak het verwijt naar de weidemelkers, dat zij onterecht een toeslag ontvangen ten koste van hen. Daar komt dan dus een einde aan!
Schijnbaar is er dan geen stal- cq. weidemelk en is de rust wedergekeerd...

Eind goed, al goed...toch?!
john 25 November 2015
begin maar met een verkoopverbod van melk van stalkoeien op de Nederlandse markt, winkels etc. Als dat lukt dan gaan de koeien vanzelf de wei in. Lukt dat niet dat hoeft de sector ook geen valse concurrentie opgelegd te worden.
gon 25 November 2015
Graag een bonus voor weidemelk! Maar wel een die door de MARKT wordt betaald, dat was namelijk het uitgangspunt. En een verbod op stalmelk, tjongejonge, doe dan ook gelijk een verbod op ondermaatse stallen, want daar staan ze de overige 80% van het jaar in.... oftewel, beetje meer respect voor elkaars keuze zou wenselijk zijn...
mk 25 November 2015
Boeren die koeien weiden en boeren die de koeien opstallen hebben beiden hun eigen manier van ondernemen. "Opstallers" hebben zeker zoveel hart voor hun koeien als boeren die weiden. Die kiezen ook vaak voor het gemak.
Daarom kun je beiden niet beperken. Als de consument geniet van koeien buiten (heel klein deel van hen weet wat weidemelk inhoud) mogen de weiders daarvoor betaald worden. Die bonus moeten ze wel weer kunnen verliezen als zij hun stal niet voor elkaar hebben ,want daar brengen de dieren tenslotte toch 92 % van hun leven door.
Klaas 26 November 2015
Koeien zijn dieren des Velds en zijn ook een creatie van onze schepper !! Zij hebben ook recht om te genieten , net als de boer behoort te genieten van zijn koeien en land. Je leeft maar een keer , het is niet dat het vele is goed !!! HET GOEDE IS VEEL !
AH 26 November 2015
Laat van Dam zich eerst maar eens bezig houden met fosfaatrechten en melkvee wet , deze regels kosten de boeren al enorm veel geld en heeft geen meerwaarde dan de regels die er al waren .Deze regels kost mij al 3 ton terwijl ik mijn mest wel kan plaatsen dit is toch gewoon kapitaal vernietiging .
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden