Inside: Melk & Voer Pro

Prijsvechten lijkt het devies op de zuivelmarkt

27 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

De zuivelmarkt staat er in min of meer veel opzichten hetzelfde voor als vorig jaar. De extra vraag voor kerst houden de prijzen aardig in de benen, waarbij voor room deze week zelfs nog een kleine plus in de prijs kan worden genoteerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Want vorig jaar was er nog het melkquotum. Uit vrees een flinke superheffing te betalen, trapten veel melkveehouders vanaf december op de rem in de melkproductie. Daarmee bleef de zuivelprijzen naar de kerst ook redelijk in de benen. Een quotum is fnuikend in tijden van oplopende prijzen, maar een vangnet in een fase van dalende noteringen. Zelfs de meest doorgewinterde liberale melkveehouder denkt in deze tijd van een hevig onder druk staande zuivelmarkt ongetwijfeld nog eens aan het melkquotum terug.

Quotum is fnuikend bij oplopende prijzen, maar een vangnet in een fase van dalende noteringen

Is zuivelmarkt nu nog enigszins stabiel door de kerstaankopen en de relatief beperkte melkaanvoer. Dit kwam vooral tot uiting bij vetproducten als room. Van room is voldoende beschikbaar, maar ook de vraag is goed. Hierdoor kon gemiddelde prijs van room deze week zelfs nog licht stijgen, met drie cent tot 3,53 euro per kilo af fabriek. Ook magere melkconcentraat kon zich nog op hetzelfde prijsniveau als vorige week handhaven en komt uit op 1.400 euro per ton droge stof geleverd.

De Nederlandse spotnotering van rauwe melk voelt de al langzaam oplopende melkproductie, die uit het seizoensgebonden dal van november aan het klimmen is. Daarbij is de rek er in de kerstaankopen langzaam uit. De laatste orders worden naar verwachting volgende week en hooguit tweede week van september gedaan en daarna is deze extra vraag voorbij. De spotnotering komt voor week 48 uit op 23,00 euro per 100 kg bij 4,4 procent vet geleverd. Dat is een daling van anderhalve euro in vergelijking met de week ervoor.

In Duitsland liggen de spotnoteringen op een hoger niveau. Vooral in Zuid-Duitsland, waar op Italië nog altijd goede zaken worden gedaan. Daar komt de spotnotering uit op gemiddeld 26 euro per 100 kilo bij 3,7 procent vet geleverd. In Noord-Duitsland ligt deze 2 euro lager op 24 euro per 100 kilo. Voor beide noteringen is dat een prijsverlaging van 1 euro in vergelijking met de vorige week.

Voor de komende weken wordt verwacht dat de melkaanvoer flink toeneemt, precies in een periode dat de extra vraag door de feestdagen wegvalt. Nu al melden melkfabrieken een plus in de aanvoer van 16 procent ten opzichte van dezelfde week in 2014. Daarbij draaien aan het einde van het jaar ook nog eens alle fabrieken niet op volle toeren. Juist vanwege deze feestdagen worden vakantieroosters gedraaid. 

De enige manier om het product dan kwijt te raken, lijkt de prijs te verlagen

Daarbij merkt de handel ook dat veel afnemers inmiddels zijn voorzien van zuivelproduct voor december. Veel onderhandelingen gaan nu over de eerste weken van vorig jaar. Dat betekent dat veel melk beschikbaar komt op een overvolle zuivelmarkt. Veel handelaren zijn dan ook somber gestemd over de komende weken tot de kerst. 

Over de volle breedte zijn de afzetmogelijkheden voor deze melk echter weinig lucratief. De verwachting is bijvoorbeeld dat room rond de Kerst flink in prijs gaat dalen als de kerstvraag is ingevuld. Maar alternatieve bestemmingen voor vet zijn er niet. Volle melkpoeder, kaas en boter zitten bijvoorbeeld ook in volle markten, terwijl het in de export prijsvechten is met de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland.

 

De enige manier om het product dan kwijt te raken, lijkt de prijs te verlagen. Hoe groot deze klappen van het prijsvechten gaan uitpakken, is koffiedik kijken. Voor bijvoorbeeld Nederlandse rauwe melk worden nu prijzen van 15 tot 18 euro per 100 kg rond de jaarwisseling genoemd.

Eerst maar eens kijken welke garantieprijs FrieslandCampina komende maandag publiceert voor de maand december.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden