Te weinig verwerking

Schotten melken tegen de klippen op

27 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

Net zoals de Ieren hebben de Schotten de laatste jaren er veel aan gedaan om de melkproductie aan te jagen. Met succes. Een klein probleem is echter de verwerking. Daarvan is er te weinig beschikbaar.

Gedurende de laatste drie jaar heeft de Schotse melkaanvoer een flinke groei laten zien. Uitbreidingen in de verwerking konden die groei echter niet bijhouden, waardoor de Schotten sinds eind 2013 constant melk moeten verkopen, zo meldt AHDB Dairy. 

Meer melk de grens over naar Engeland 

Dat het om een ferme scheefgroei gaat blijkt uit de cijfers. Waar de melkaanvoer met een geschatte 170 miljoen liter per jaar groeide, nam de verwerking slechts met 90 miljoen liter toe. 

De uitbreidingen die plaatsvonden in de verwerking hadden in hoofdzaak betrekking op kaas. Zo kan het dat het volume aan melk wat richting de vloeibare producten ging relatief stabiel bleef. 

Als gevolg van het overschot in Schotland gaat er meer melk de grens over naar Engeland. AHDB schat dat het hier om 100 miljoen liter per jaar gaat of ongeveer 10 tankers per dag. 

Meer melk uit Schotse hoek, een hogere melkproductie in Ierland en een hogere eigen productie maken duidelijk dat de Britse markt voldoende melk tot zijn beschikking heeft. Waren hier eerder nog afzetkansen te vinden voor Nederland, nu is dit een stuk lastiger geworden.  

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Analyse Melk

FrieslandCampina zet stap verder in gevecht om melk

Nieuws Melk

Hogere melkproductie in Australië en Nieuw-Zeeland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden