Countus Melkvee Index

Melkveehouder koerst af op schraal voorjaar

7 December 2015 - Redactie Boerenbusiness

Een lagere voerprijs kon niet voorkomen dat de prijsval op de wereldmarkt inhakt op het rendement van melkveehouders. De Melkvee Index van Countus, samengesteld in samenwerking met DCA schetst een zwaar voorjaar. 

November wordt afgesloten met 83,6 punten. Een min van 3,3 punten. Een stap terug in vergelijking met oktober. Zo werd over november het ruwvoer een stuk goedkoper, maar dit werd in zijn geheel weggestreept tegen de lagere waarde van melk.  

Tot de zomer sobere vooruitzichten 

De wereldmarkt heeft over november een flinke stap terug gedaan onder invloed van de lagere prijzen die gemaakt werden op de Global Dairy Trade (GDT). Het heeft zijn weerslag op de Europese termijnmarkt voor zuivel. Die noteerde overigens een nieuw record in het aantal transacties. 

Een voorbeeld is hier de magere melkpoeder. Brak deze in november rond augustus nog de door de 2.000 euro heen, begin december gebeurt dit pas in december 2016. Het heeft gevolgen voor de prognose rondom het rendement op het melkveebedrijf.  

In november waren de vooruitzichten nog niet verkeerd, maar daar blijft weinig van over. Tot eind januari zakt de index langzaam weg om pas daarna weer op te veren. Tot en met de zomer blijven de vooruitzichten sober. Het is een realistische verwachting gezien de trend van de melkaanvoer en voorraden die de markt in de weg zitten.    

Ondanks de magere marge heeft het nog niet geresulteerd in een hoger slachtcijfer. Dit ligt zelfs in diverse weken onder de lijn van 2014. De magere marge wordt gecompenseerd met het leveren van meer volume, dit is in 2015 nog onbegrensd mogelijk in de Melkveewet. Vanaf 2016 zal het leveren van meer volume alleen mogelijk zijn met een passende grondpositie en naar alle waarschijnlijkheid voldoende beschikbaar fosfaatquotum.   

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden