Laatste 10 jaar niet meer gezien

Melkveestapel Nieuw-Zeeland toont unieke actie

16 December 2015 - Herma van den Pol

Voor het eerst in 10 jaar laat de melkveestapel in Nieuw-Zeeland een daling zien. Het komt niet geheel onverwacht, maar nu zijn er harde cijfers om deze trend te ondersteunen. Nog belangrijker is de vraag of deze trend ook in 2016 doorzet. 

Het bureau voor de statistiek in Nieuw-Zeeland bevestigt dat voor het eerst sinds 2005 de melkveestapel niet gegroeid is. Zo liepen er in juni 2015 6,4 miljoen melkkoeien rond, wat neerkomt op een min van 300.000 dieren ten opzichte van 2014. 

6,4

miljoen 

koeien telde Nieuw-Zeeland

Een krimpende melkveestapel is het directe gevolg van de lagere melkprijs. Iets wat mede blijkt als gekeken wordt naar welke categorieën krimpen. Zo neemt het aantal melkgevende koeien af, maar wordt er ook een daling gezien in het aantal dieren wat volgend jaar aan de melk komt. 

Het gaat hier nog om voorlopige cijfers die in mei 2016 bevestigd worden, maar gezien de trend in de melkaanvoer wijken de cijfers waarschijnlijk niet veel af. Tegelijk wijst de daling in het aantal 'replacement' vee, oftewel de jonge aanwas, er op dat ook in seizoen 2016/17 de melkproductie blijft dalen. 

Voor Fonterra is Nieuw-Zeeland de belangrijkste producent van melk, wat ook voor dit bedrijf inhoudt dat ze minder melk hoeven weg te zetten. Na Nieuw-Zeeland bevindt de grootste melkplas van Fonterra zich in Australië en daar volgen de ontwikkelingen elkaar in snel tempo op. 

Zo maakt het bedrijf bekend het Australische yoghurt en dessert onderdeel te verkopen aan Parmalat. Het is de volgende stap in het terugbrengen van de focus naar kaas, wei en nutrition. Uiteindelijk moet ook het Australische onderdeel meer gaan opleveren.    

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse fosfaatrechten

Prijzen fosfaatrechten tot nog toe relatief laag

Nieuws melk

ZuivelNL wil ook voor biologisch KringloopWijzer

Nieuws Melk

Franse melkaanvoer daalt minder hard

Nieuws Melk

Schrikkelmelk stuwt Amerikaanse aanvoer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden