Helft inkomen verdampt

Veel kasstroomproblemen bij melkveehouders

16 December 2015 - Redactie Boerenbusiness - 12 reacties

Nederlandse melkveehouders hebben dit jaar een gemiddeld inkomen van 20.000 euro per zogeheten onbetaalde arbeideenheidjaren. Dit is ruim de helft minder dan vorig jaar. Zo’n 60 procent van de bedrijven heeft in meer of mindere mate problemen met de kasstroom.

De melkopbrengst per 100 kg, inclusief biologische melk, daalt met ongeveer 7 euro naar rond de 35 euro per 100 kg. Dit heeft LEI Wageningen UR becijferd. De daling moet voor veel melkveebedrijven geen verrassing zijn en vloeit voort uit de flink gedaalde melkprijs dit jaar. 

Deze moest 17 procent inleveren. Daarbij zijn de gemiddelde opbrengsten per bedrijf weliswaar minder gedaald, met 8 procent. Dit komt doordat melkveehouders flink meer melk hebben geproduceerd na het afschaffen van het melkquotum. 

Daarbij zijn de kosten voor krachtvoer licht gedaald met 4,6 procent. Melkveebedrijven hebben de toegerekende kosten en de overige kosten wel licht weten te beperken, maar onvoldoende om het verlies aan inkomen te compenseren. Ook de overige opbrengsten op het melkveebedrijf daalden licht.

De ontwikkelingen leiden ertoe dat zo’n 40 procent van de melkveebedrijven dit jaar een positieve kasstroom heeft behaald. Dit betekent dat 60 procent van de melkveebedrijven in meer of mindere mate in actie moet komen vanwege een negatieve kasstroom. Zo’n 20 procent kan deze negatieve kasstroom opvangen uit liquiditeiten of halvering van de aflossingen.

Ongeveer 29 procent moet echter meer dan de helft van de aflossingen uitstellen voor het bestrijden van de negatieve kasstroom, terwijl 11 procent financieel qua kasstroom zo krap zit dat zij volgens het LEI grotere maatregelen moeten nemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Wageningen UR
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
Huppameermelk 16 December 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10867333/Veel-kasstroomproblemen-bij-melkveehouders-]Veel kasstroomproblemen bij melkveehouders[/url]
Niet meegenomen is de superheffing en belasting over 2014
boer drenth 16 December 2015
De problemen worden in 2016 nog veel groter.
boer drenth 16 December 2015
De problemen worden in 2016 nog veel groter. Denk maar aan de fosfaat en de derogatie .
geert 16 December 2015
Er zit soms meer dan 5 cent verschil tussen diverse fabrieken,dit is een enorm gat,reken dit maar uit op jaarbasis
geert 16 December 2015
Nog meer koeien melken ,nog even een stuk bij de stal aan bouwen,hoef je je in ieder geval niet te vervelen ! Maar de bomen groeien niet tot in de hemel !
koetje boe 16 December 2015
Als dit de kasstroom problemen zijn dan valt er nog niks te klagen. Dit heet een prijs dip maar nog lang geen echte crisis. Vraag anders even bij de andere sectoren wat er met de kasstroom gebeurt bij een echte crisis !
Joop 16 December 2015
in de winkel zie je producten met het logo fare trade omdat boeren in de arme landen recht hebben op een eerlijke prijs. Maar hoe zit het dan in Nederland met de boeren die hebben toch ook recht op een eerlijke prijs.
boetje koe 16 December 2015
koetje boe schreef:
Als dit de kasstroom problemen zijn dan valt er nog niks te klagen. Dit heet een prijs dip maar nog lang geen echte crisis. Vraag anders even bij de andere sectoren wat er met de kasstroom gebeurt bij een echte crisis !

Helemaal mee eens als dit werkelijk crisis is dan is er voorlopig geen man overboord.
franek 5 April 2016
Als je iets wil verdienen zul je de macht over de hele keten moeten hebben, zodra er een product gewild is wordt het overgenomen door de commercieéle/ industrieéle sector en die gaat er echt nooit geen geld bij leggen maar wij als stomme boeren gaan ALTIJD door omdat je er plezier aan beleeft en niet zozeer het geld op de eerste plaats hebben staan, mijn boodschap is ga lekker door en van hard werken hier in nederland gaat niemand dood.
Blije Big 5 April 2016
Niet piepen jongens een slecht jaar is geen slechte eeuw. Wil je weten hoe de vrijemarkt werkt,vraag het aan een varkenshouder
weet ik veel 6 April 2016
Hoezo kasstroom probleem Verkoop je toch gewoon de Fendt.
kees 6 April 2016
weet ik veel schreef:
Hoezo kasstroom probleem Verkoop je toch gewoon de Fendt.

Inderdaad of 1 van de 3
keuteldoemke 6 April 2016
had in de wintertarwe ook een kas probleem gebruikt nu de sleepslang.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden