Rabobank ziet stabiele prijs

Melkveehouders moeten scherp aan de wind zeilen

16 December 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het wordt nog even doorbijten voor de melkveehouders, want voorlopig blijft de melkprijs hangen rond het huidige niveau. Zo blijkt uit de eerste kwartaalprognose voor 2016, samengesteld door de Rabobank. Het wordt scherp aan de wind zeilen. 

In Nieuw-Zeeland zet de melkproductie een dalende trend neer en ook in de VS rekent de Rabobank over de eerste helft van 2016 op minder melk. Daarmee schaart de bank zich bij andere marktanalisten die ook rekening houden met minder melk in de VS. Nu ziet het Amerikaanse ministerie van landbouw dit anders, maar die hebben er al vaker naast gezeten. 

30

euro

inzet voor melkprijs Q1 2016

Tegenover deze dalingen staat een nog altijd groeiende melkplas in Europa. Hierdoor verlaagt de Rabobank de verwachte daling van de melkaanvoer in de belangrijkste exporterende regio's van 0,6 naar 0,1 procent. In Europa groeit de melkplas naar verwachting met 1,9 procent als gevolg van marges die onvoldoende onder druk staan. 

Naast de extra liters die melkveehouders produceren houden voorraden de markt in een stevige greep. Hierdoor wordt pas na de eerste helft van 2016 prijsherstel mogelijk. Voor Nederland houdt het in dat de melkprijs over het eerste kwartaal rond de 30 euro blijft hangen, zo verwacht de bank. 

Over 2015 kon een gemiddelde melkprijs rond de 30 euro gehaald worden. Inclusief toeslagen en nabetalingen betaalden de meeste zuivelaars een gemiddelde prijs tussen de 31 en 33 euro. 'Uiteindelijk bleek een groot deel van de melkveehouders in staat hun liquiditeitspositie enigszins acceptabel te houden.'

Doordat de lagere melkprijzen aanhouden gaan wel steeds meer melkveehouders scherp aan de wind zeilen. De financiële ruimte die er her en der nog was wordt steeds kleiner.  In 2015 heeft de Nederlandse sector bewezen over veerkracht te beschikken, maar ook in 2016 wordt hier een beroep op gedaan. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Analyse Melk

FrieslandCampina zet stap verder in gevecht om melk

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden