Dalende trend gestopt

Aantal bedrijven met koe in de wei groeit weer

16 December 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Alle inspanningen in de Nederlandse zuivelsector om weidegang te stimuleren werpen hun vruchten af. De dalende trend is tot staan gebracht, zo bleek tijdens een bijeenkomst van het Convenant Weidegang. 

De laatste jaren nam het aantal bedrijven wat weidegang toepaste alleen maar af, maar niet in 2015. Paste over 2014 77,8 procent van de bedrijven nog weidegang toe, over 2015 steeg dat percentage naar 78,3 procent. 

Onder volledige weidegang wordt verstaan dat melkgevende koeien minimaal 6 uur per dag en ten minste 120 dagen per jaar in de wei lopen of dat koeien minimaal 120 dagen per jaar en minimaal 720 uur per jaar buiten komen. Deelweidegang houdt in dat minimaal 25 procent van het rundvee 120 dagen per jaar buiten komt. 

0,5

procent

meer melkveebedrijven passen weidegang toe 

Het percentage van 78,3 procent beslaat zowel de koeien die voldoen aan de eisen voor volledige weidegang als deelweidegang. Hiervan past 69,8 procent van de bedrijven volledige weidegang toe. Dit was een jaar eerder nog 70,1 procent en bedroeg in 2012 73,6 procent van de bedrijven, wat inhoudt dat vooral deelweidegang in opkomst is.  

Toch is de sector er nog niet, want het streefpercentage ligt op 81 procent. 'Nieuwe initiatieven zijn nodig om de weidegang verder te laten toenemen', zegt Piet Boer, voorzitter van de Commissie Duurzame Melkproductie van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), in een persbericht. 

Uiteindelijk willen de partijen toe groeien naar het niveau van 2012. Toen paste 81 procent van de bedrijven weidegang toe. Zo spraken de partners in 2012 af toen het Convenant Weidegang werd opgesteld. Een verschil met het streefdoel van staatssecretaris Sharon Dijksma, nu Martijn van Dam, die het doel hebben om tegen 2020 80 procent van de koeien in de wei te hebben lopen. Welk percentage van de melkveestapel de 78,3 procent van de bedrijven die weidegang toepassen vertegenwoordigen wordt niet gezegd.  

Sowieso doet de NZO er alles aan om de koe in de wei te houden. 'De zuivelsector kiest voor een grondgebonden melkveehouderij en het behoud van weidegang voor koeien. Voor bedrijven zonder grond is in onze visie dus geen plaats.'

Verderop in de verklaring zijn ze niet helemaal duidelijk. Daarin wordt gesteld dat bij de aanvraag van een nieuwe milieuvergunning weidegang geeist moet worden. 'Tenzij deze bedrijven voldoende voedergewassen uit de nabije omgeving betrekken.' Het wordt niet duidelijk of ze dit alleen vragen van nieuwe bedrijven of ook van bestaande bedrijven.    

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
AH 17 December 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10867337/Aantal-bedrijven-met-koe-in-de-wei-groeit-weer-]Aantal bedrijven met koe in de wei groeit weer[/url]
Het blijft toch wel jammer dat men naar het aantal bedrijven kijkt en niet naar het aantal koeien.
Stel er komen in een jaar 2 bedrijven met 100 melkkoeien bij, maar er gaat 1 bedrijf met 500 koeien af. Dan neemt het aantal bedrijven men 1 toe maar het aantal koeien met beweiding met 300 af.
Het aantal koeien lijkt me belangrijker dan het aantal bedrijven, toch?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden