Grotere prijsveranderingen

Emotionele zuivelmarkt heel onbetrouwbaar

30 December 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Het blijft afzien in de melkveehouderij en dit wordt nog eens verstrekt door de wispelturige prijsvorming. De markt wordt gekleurd door emoties en die maken de zuivelmarkt in het meest positieve geval onvoorspelbaar.   

De Amerikaanse export organisatie (USDEC) benadrukt dat de markten heel gevoelig zijn als gevolg van het grote aanbod waar ze mee worstelen. 'Er is veel emotie in de markt', aldus Marc Beck van vicepresident strategie en inzichten bij het USDEC. 

3.500

dollar

per ton ideale prijs voor magere melkpoeder

Die emoties hebben zich over de tweede helft van 2015 sterk laten gelden, maar dit was niet alleen maar negatief. Zo konden prijzen over augustus en september weer aantrekken als gevolg van de een kleiner aanbod op de Global Dairy Trade (GDT). Positief voor de prijsvorming, negatief voor de beeldvorming. Het gaf melkveehouders weer hoop dat de melkprijs het laagste punt gezien heeft en leverde weer een impuls om te melk op.

Het bleek maar om een korte opleving te gaan, want in oktober werd de veiling ingehaald door de markt. Prijzen zakten weer terug naar een niveau wat beter aansluit op de huidige markt. De hele lage prijzen van augustus konden echter voorkomen worden. Een onverwachte wending die benadrukt dat de markt worstelt met het grote aanbod en een gebrek aan grote kopers. 

Het ziet er volgens Beck naar uit dat 2015 een blauwdruk wordt voor de markt van 2016. Waardoor pas in 2017 weer herstel in zicht komt. Mits een dierziekte of droogte geen onverwachte wending aan de markt gaan geven.  

De Amerikaan schetst een minimumprijs van 3.000 dollar per ton voor magere melkpoeder. 'Maar beter is een prijs rond de 3.500 dollar per ton'. Daarmee volgt de zuivelmarkt de trend op de oliemarkt. Toeval, of niet? Lagere productiekosten houden in elk geval de melkproductie in de benen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
bontan 30 December 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10867489/Emotionele-zuivelmarkt-heel-onbetrouwbaar-]Emotionele zuivelmarkt heel onbetrouwbaar[/url]
Ik heb sterk het vermoeden dat de prijs van magere melkpoeder in dit artikel niet correct is overgenomen, moet het geen USD 2.500 zijn ( of nog lager?)
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Melkpoeder

Exportkansen melkpoeder verlagen druk melkprijs

Analyse Zuivelbusiness

Melkpoederexport gaat veel beter dan gedacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden