Boerenbusiness analyse

FrieslandCampina uit nood toch aan A- en B-melkprijs?

31 December 2015 - Herma van den Pol - 16 reacties

Linksom of rechtsom de maatregel van FrieslandCampina om de melkaanvoer te temperen voelt als een donderslag bij heldere hemel. Ook houdt het in dat melkveehouders zes weken lang met een A- en B-melkprijs te maken krijgen. Boerenbusiness zet de ontwikkelingen op een rij.    

Sinds het einde van het melkquotum hebben melkveehouders al een groot scala aan verrassingen gepresenteerd gekregen. Veel hiervan wordt toegeschreven aan de explosieve groei van de sector, welke onverwacht kwam. Maar is dit wel zo?

60

procent

extra melk uit Ierland en Nederland

In 2014 werd al duidelijk welke impuls een goed groeiseizoen kan geven aan de melkproductie. Hoewel 2015 ietsje minder was, is er nog steeds sprake van een goed groeiseizoen. Tel daar de uitbreidingen via de fokkerij bij op en iets extra vee uit het buitenland en het wordt duidelijk hoe het kan dat Nederland plussen in de dubbele cijfers behaalt in de melkaanvoer. 

Woensdag benadrukte de Rabobank in Nieuw-Zeeland nog maar eens welke rol Nederland speelt in het verhogen van de melkaanvoer in Europa. Tim Hunt maakte daar duidelijk dat het gros van de extra productie toe te schrijven is aan Ierland en Nederland. 'Ongeveer 60 procent van de groei komt uit deze twee landen.' Ver daarna komt de groei in Polen en het Verenigd Koninkrijk. Alleen Roemenië produceerde flink minder melk. 

De explosieve groei wordt nog eens aangewakkerd door het milde weer en de onzekerheid rondom fosfaatrechten. Twee factoren die misschien in vergaderingen van FrieslandCampina wel genoemd zijn, maar waarvan onmogelijk in te schatten was wat het met de melkaanvoer gaat doen. 

Doorgaans blijft de melkproductie in januari vrijwel in lijn met die van december. Februari levert meestal minder melk op, waarna in maart de aanvoer begint aan te trekken. Tenminste zo ging het in het tijdperk van het melkquotum, bij een normale winter. Dit seizoen kan er nog niet gesproken worden van een winter en heeft een enkeling zelfs nog gras in de kuil gereden. 

20

procent

extra melk over januari

De combinatie van factoren maakt dat FrieslandCampina zicht heeft op 20 procent extra melk over januari. Leverde januari 2014 grofweg 0,9 miljoen ton melk op, dit seizoen kan dit stijgen naar 1,08 miljoen ton melk. Waarmee de totale Nederlandse melkaanvoer een aanval kan doen op de recordproductie van mei 2014. Toen noteerde Nederland 1,17 miljoen ton melk. 

Navraag bij FrieslandCampina leert dat ze geen uitspraken doen over de piek van de melkaanvoer. Die viel in het quotumtijdperk bij een normale winter altijd in mei. Als dit weer aanhoudt bestaat er een hele realistische kans dat die piek komend jaar vroeger komt. 

Wat ondertussen duidelijk wordt is dat de hoge melkaanvoer toch als een soort verrassing gekomen is. Uit forums blijkt dat het balletje grofweg half december is gaan rollen en het onderwerp in de ledenraad op tafel kwam. Toen werd nog niet gesproken over betalen voor minder melk.

In de laatste weken werd ook duidelijk dat dergelijke grote volumes, terwijl alle fabrieken veel melk hebben, de prijzen op de spotmarkt onderuit trappen. Afzetten via dit kanaal betekent dan ook verlies nemen. Zo ligt de huidige spotprijs net onder de 15 euro, waar FrieslandCampina over december  29,85 euro voor de melk betaalde. Dit bij een jaarleverantie van 600.000 kg melk. Een gat van 4,85 euro. 

Terecht is het dat gesteld wordt dat het 'niet wenselijk is om melk weg te geven die je voor de voeten gaat lopen.' Nu wordt er 24 miljoen euro uitgetrokken, of 2 euro per 100 kg melk, voor iedere veehouder die zijn productie niet boven de referentieperiode laat uitkomen, met ingang van 1 januari. Als referentieperiode geldt 13 december tot en met 27 december.  De regeling duurt tot 11 februari. 

Niet de markt, maar een tekort aan verwerking wordt genoemd als oorzaak van deze noodmaatregel. Daarna komt er langzaam meer capaciteit in Borculo, komt er ruimte bij externe partijen en scheelt het dat de Belgische melkveehouders aan Milcobel gaan leveren. Toch is het een opmerkelijke ingreep, want over de voorgaande jaren zijn er vaker problemen met de capaciteit geweest, maar die hebben nog nooit geresulteerd in een dergelijke maatregel. 

Kan een premie van 1.000 euro opleveren

De makkelijkste manieren voor melkveehouders om op deze regeling in te spelen is het vervroegd droogzetten van koeien en de hoeveelheid brok verminderen. Het kan voor een gemiddelde melkveehouder een premie opleveren rond de 1.000 euro en dat geld kunnen melkveehouders in deze tijd goed gebruiken. Het is niet zo dat degene die er niet in slagen of die niet willen remmen minder voor de melk krijgen, die lopen alleen de premie van 2 euro mis. Daarmee krijg je toch een soort A- en B-melkprijs. 

Het omslagpunt ligt rond de 7 procent. Wordt er ruim meer gemolken dan levert remmen minder op dan de melk leveren. Het lastige hier is dat een melkveehouder met dieren werkt en niet snel de planning kan omgooien. Koeien die moeten kalveren, kalveren hoe dan ook en komen aan de melk, waar het ook niet direct een optie is om veel vee af te voeren. Los van het feit dat Nederland inzet op een leeftijd verhoging van de gemiddelde veestapel.

Ook is het maar de vraag of die zes weken voldoende zijn om de zaken recht te trekken. Een jaar eerder werd bijvoorbeeld Arla geconfronteerd met het ene na het andere probleem doordat fabrieken te snel op volle capaciteit gingen draaien. FrieslandCampina wil geen A- en B-melkprijs, maar heeft deze nu toch voor zes weken en heeft altijd geroepen de extra melk graag te willen hebben. Wat moet een melkveehouder hiervan denken? Door alle onrust rondom wetgeving en mest is dit waarschijnlijk net een maatregel die een melkveehouder kan missen als kiespijn.    

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
16 reacties
kempenboer 31 December 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10867496/FrieslandCampina-uit-nood-toch-aan-A--en-B-melkprijs?--]FrieslandCampina uit nood toch aan A- en B-melkprijs?[/url]
Dan snap ik dus niet waarom er op troostwijk-veilingen 2 keer een hele fabrieks-invetaris van Friesland Campina voor oud ijzer prijs verkocht is een paar maanden terug.
Waar waren al die enquetes dan nodig voor en wat is daar mee gedaan?
Ard Eshuis 31 December 2015
We melken netjes op enquete niveau, dus die 2 cent die pakken we maar mee, laat degene die flink enquete niveau levert maar melkgeld inleveren ipv bonus mis te lopen, zij veroorzaken het probleem immers, hadden ze het maar aan moeten geven. Ik heb geen moeite met een A en B melkprijs systeem, MITS ze de kosten leggen waar ze gemaakt worden, zoals ze dat altijd zo mooi zeggen (en stiekum extra overbodige kosten weer maken over de rug van iedereen..)
Jan vd worp 31 December 2015
Grappig omdat onze leiders de heer SJ Schenk en nu weer de huidige LTO man emotioneel bij de sektor betrokken is ik bedoel zelf een bedrijfl is zelf ook gegroeid en opvolgers dus alle belang bij groeien want de kostprijs ging toch omlaag bij groter worden dus niet meer de realiteit onder ogen zien en is dit het resultaat,het klinkt hard mensen maar de realiteit is minder en biologisch produceren en dat willen nou net onze leiders niet
Vlaamse boer 31 December 2015
Wij als vlaamse boeren hebben gewoon een brief gekregen er wordt in jouw gebied geen melk meer opgehaald door Campina vanaf 1 februarie.
En ook veel enquetes ingevuld en beloftes gekregen dat alle melk altijd ging opgehaald worden.
Dirk 31 December 2015
Niemand levert melkgeld in. Diegene die stug door melkt krijgt gewoon de garantieprijs en diegene die hetzelfde levert zoals in de periode aangegeven door RFC krijgt 2 cent extra. Niks verkeerd aan, iedereen kan gewoon kiezen (zover hij door andere omstandigheden niet wordt belemmerd in zijn keuze).
Zo simpel is het.
geert 31 December 2015
Wie betaalt het tekort op de melk ,die in Duitsland op de dumpmarkt wordt gegooid voor 18 cent per liter,leg die kosten maar bij de groeiers ! Vanmorgen een chauffeur gesproken hij werd van de ene fabriek naar de andere fabriek gestuurd om z,n vracht te kunnen lossen,ze zitten allemaal vol . De melkprijs verlagen en alleen die niet gegroeid zijn een goede prijs uitbetalen
Onno Zel 31 December 2015
Rare reacties vind ik dat: De groeiers moeten minder voor hun melk krijgen dan de niet-groeiers. Dat is toch onzin. Het is 1 markt, dus dat lossen alle boeren samen op. In de varkenshouderij hebben ook alle boeren te maken met een lage opbrengst prijs; niet alleen de groeiers. RFC had ook kunnen zeggen: vanaf 1 januari word de melkprijs 20 ct omdat er een te groot aanbod is. Dus laten we blij wezen met dit voorstel.
Andre l 31 December 2015
Onno zel, het is helemaal niet 1 markt. er zijn producten waar veel rendement op zit(baby melk), met minder rendement b.v. kaas) en producten voor de kostprijs ( poeders) het overtollige gaat naar de spotmarkt( die prijzen kunnen we over al lezen)
Waarom moeten de collega`s die stabiel doorgaan bloeden voor de cowboys die een bord van een vierkante meter voor hun hoofd hebben
Onno Zel 1 Januari 2016
Andre, ik heb het niet over de verwerking van melk maar het produceren van melk. Alle boeren die melk leveren zitten in de zelfde markt. Het zijn allemaal producenten. Dat de een iets fanatieker is dan de ander mag niet betekenen dat de fanatieke boeren ( vaak met toekomst perspectief ) gekort worden. De markt moet zijn werk doen. Als er overschot is dan daalt de opbrengstprijs, als er een te kort aan melk is dan stijgt de opbrengstprijs. Of je nou 50 of 500 koeien melkt.
kluit 1 Januari 2016
Onno Zel schreef:
Andre, ik heb het niet over de verwerking van melk maar het produceren van melk. Alle boeren die melk leveren zitten in de zelfde markt. Het zijn allemaal producenten. Dat de een iets fanatieker is dan de ander mag niet betekenen dat de fanatieke boeren ( vaak met toekomst perspectief ) gekort worden. De markt moet zijn werk doen. Als er overschot is dan daalt de opbrengstprijs, als er een te kort aan melk is dan stijgt de opbrengstprijs. Of je nou 50 of 500 koeien melkt.


Hardlopers kunnen ook wel eens de toekomstige doodlopers zijn
Iedereen heeft zijn eigen iedeeen over de toekomst Het enigste wat ik als buitenstaander niet begrijp is dat het al lang bekend was dat er (veel) meer melk geproduceerd zou gaan worden en dit jaar nog meer, blijkbaar heeft niemand eens nagedacht wat we hier voor een bestemming aan moeten geven ik noem dat een gebrek aan visie en ondernemerschap
RENE 1 Januari 2016
iedere kleine boer moet maximaal gaan produceren zodat de prijs omlaag gaat dan zijn de grote groeiers van boeren het eerste failliet en dan kunnen wij weer met een normale boterham verder boeren.
Dirk 1 Januari 2016
Echte ondernemers maken eerst een marketingplan voordat ze aan productie of een dienst beginnen. Daar is bij boeren geen sprake van. Die gaan gewoon grootschalig produceren en dat loopt fout. Dat zagen we wel aankomen. En... dan ligt de fout altijd bij een ander, maar die ligt niet altijd bij een ander.
En misschien zijn velen het vergeten, maar er is genoeg gewaarschuwd niet naar de buurman te kijken.
In ieder geval is de garantieprijs naar de kloten en als het zo doorgaat ook de prestatieprijs. Fijn hoor voor diegenen die gewoon zijn gebleven. Waarom moet een veehouder die hetzelfde is gebleven solidair zijn met iemand die in dezelfde markt opereert als hij/zij en zijn inkomen naar de mallemoer heeft geholpen? Ik hoop dat het voornemen van de overheid, dat de groeiers alle produktie toename na 02-07-2015 kwijt zijn, daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden, omdat dit als ondernemersrisico aangemerkt dient te worden. Immers, de groeiers wisten dat er wat ging gebeuren. Het spijt me, maar reken niet op mij en Uw bank loopt geen risico.
geert 1 Januari 2016
Hier in de buurt staan al een aantal melkveebedrijven te koop ,ze hadden een te hoge kostprijs van de melk,een paar andere bedrijven moeten een flink stuk grond verkopen in opdracht van de bank om de financiering weer op orde te krijgen
bas 2 Januari 2016
geert schreef:
Hier in de buurt staan al een aantal melkveebedrijven te koop ,ze hadden een te hoge kostprijs van de melk,een paar andere bedrijven moeten een flink stuk grond verkopen in opdracht van de bank om de financiering weer op orde te krijgen

Wie moet die bedrijven en die stukken grond kopen dan?De banken worden ineens heel voorzichtig ra ra hoe kan dit?
johnny 2 Januari 2016
Dirk schreef:
Echte ondernemers maken eerst een marketingplan voordat ze aan productie of een dienst beginnen. Daar is bij boeren geen sprake van. Die gaan gewoon grootschalig produceren en dat loopt fout. Dat zagen we wel aankomen. En... dan ligt de fout altijd bij een ander, maar die ligt niet altijd bij een ander.
En misschien zijn velen het vergeten, maar er is genoeg gewaarschuwd niet naar de buurman te kijken.
In ieder geval is de garantieprijs naar de kloten en als het zo doorgaat ook de prestatieprijs. Fijn hoor voor diegenen die gewoon zijn gebleven. Waarom moet een veehouder die hetzelfde is gebleven solidair zijn met iemand die in dezelfde markt opereert als hij/zij en zijn inkomen naar de mallemoer heeft geholpen? Ik hoop dat het voornemen van de overheid, dat de groeiers alle produktie toename na 02-07-2015 kwijt zijn, daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden, omdat dit als ondernemersrisico aangemerkt dient te worden. Immers, de groeiers wisten dat er wat ging gebeuren. Het spijt me, maar reken niet op mij en Uw bank loopt geen risico.
toch denk ik dat het de individuele boer niet kwalijk is te nemen dat er na 1 april een produktieverhoging heeft plaatsgevonden.
De prijs voor 2015 van FC is gewoon een prijs waar je een beste boterham mee kunt verdienen wanneer je een beetje normaal gedaan hebt.
En feit blijft: wanneer iedereen opschaalt in een sector zal je mee moeten doen anders rijdt je binnen de kortste keren achterin het peloton en wordt het moeilijker om nog een financiering te krijgen wanneer je het uiteindelijk wel wilt.
Ik zie hier ook bedrijven die verviervoudigd zijn en daar ben ik het wel met je eens, dat voegt totaal niks toe,behalve dan dat de grond waarde blijft houden.
gillen 2 Januari 2016
Om te gillen. Het ergste vind ik dat de fabrieken gezegd hebben dat ze klaar waren voor de toekomst. Volgens mij hebben ze een inschattingsfout gemaakt, en daar wordt de boer op afgerekend!
Andy 3 Januari 2016
Nu wij buitengezette Belgische boeren de Campina fabriek in Aalter blokkeren uit ongenoegen dan trekken de Hollanders hun haren uit men weet nu al niet wat met de extra melk te doen !!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

3 miljard kilo minder melk geen uitgemaakte zaak

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Analyse Melk

FrieslandCampina zet stap verder in gevecht om melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden