Groei melkveestapel

Fors minder runderen naar de slacht gebracht

4 Januari 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Nederlandse veehouders hebben het afgelopen jaar fors minder runderen naar de slachterij afgevoerd. Het aantal runderslachtingen komt in 2015 uit op 496.997 dieren, een daling van 5,1 procent ten opzichte van 2014. Een voorname oorzaak van deze daling is de groei van de Nederlandse melkveestapel.

5,1

procent

daalt aantal runderslachtingen in het jaar 2015

Veel melkveehouders hebben het afgelopen jaar, uitgenodigd door het wegvallen van het melkquotum per 1 april 2014, hun bedrijf en de melkveestapel uitgebreid. Daarbij zijn de koeien dus ook langer aangehouden. Zo steeg de Nederlandse melkveestapel volgens de laatste Landbouwtelling tot 1 april 2015 al met 3,1 procent tot ruim 1,6 miljoen koeien in vergelijking met het jaar ervoor. Dit aantal is in de laatste drie kwartalen van het vorige jaar alleen maar uitgebreid.

In absolute zin is het aantal runderslachtingen met 26.785 dieren gedaald in 2015, zo blijkt uit de cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Vooral in het voorjaar en de nazomer lag de aanvoer naar de slachterij een stuk lager dan in 2014. Ook in de laatste weken van het afgelopen jaar doken de getallen stevig onder die van 2014. Dit komt doordat melkveehouders in de laatste weken van 2014 relatief veel koeien afvoerden om de melkproductie te beperken in een poging de superheffing te ontlopen. 

De aanvoer van runderen bij de slachterijen lag overigens in de laatste week van het jaar hoger dan in 2014, al zijn deze aantallen gelet op de feestdagen een stuk lager dan normaal. De verwachting is wel dat het komende jaar meer dieren worden afgevoerd. Hierbij speelt onder meer de hoge melkproductie een rol, waarbij FrieslandCampina onlangs de 'aanmoedingspremie' heeft geïntroduceerd om de melkaanvoer te beperken. Ook de aanstaande fosfaatrechten spelen een rol.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Annejoy 5 Januari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10867522/Fors-minder-runderen-naar-de-slacht-gebracht]Fors minder runderen naar de slacht gebracht[/url]
"Een voorname oorzaak van deze daling is de groei van de Nederlandse melkveestapel"

Is het niet zo dat het lage aantal slachtingen de oorzaak is van de groei ipv andersom? Bijzondere oorzaak-gevolg analyse.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

ZuivelNL wil ook voor biologisch KringloopWijzer

Nieuws melk

Belgische hygiëne- en antibioticaregels scherper

Nieuws melk

Weging Kringloopwijzer in commerciële handen

Nieuws melk

Weidegang lijdt onder verduurzamingsdruk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden