IJzel brengt uitdaging

Noordelijke winter wennen voor aan- en verkopers

5 Januari 2016 - Herma van den Pol - 1 reactie

Van het één op het andere moment hebben de Noordelijke provincies van Nederland met winterweer te maken. Het levert mooie plaatjes op maar grote uitdagingen voor degene die de weg op moeten, waaronder de tankers om melk op te halen. 

Veiligheid komt op de eerste plaats nu de wegen op veel plaatsen in de Noordelijke provincies veranderd zijn in ijsbanen. Door de vroege waarschuwingen met betrekking tot het weer konden fabrieken daar op tijd op inspelen.

Veiligheid op de eerst plaats 

Jan-Willem ter Avest, woordvoerder van FrieslandCampina, laat weten dat degene die de melk collecteren de ruimte hebben om naar eigen inzicht het rijschema aan te passen. 'Veiligheid komt op de eerste plaats.'

Door de ijzel lopen her en der de collecties vertraging op. 'Daar wordt de melk later opgehaald.' Hij geeft aan dat er veelal van te voren geanticipeerd is op het weer. 

Het beeld wat FrieslandCampina schetst wordt bevestigd door A-Ware, welke in hoofdzaak melk collecteert in het noorden van het land. Klaas de Jong, COO van de A-Ware Food Group, geeft aan dat de ijzelgrens bij Enschede ligt. Daarboven gaat de melkcollectie moeizaam, 'maar we hebben ervaren mensen'. 

Het levert ook bij A-Ware vertraging op, maar er worden geen problemen voor melkveehouders voorzien. Ook voor de fabriek worden geen problemen voorzien. Waarmee de ijzel niet onderschat moet worden. Zo schetst De Jong dat een enkele tanker vast kwam te zitten op een weg en daar door de gladheid toch een tijdje vastgezeten heeft.  

Ook voor de fabrieken van FrieslandCampina levert het geen problemen op, want die zitten 'redelijk vol'. Het is, volgens Ter Avest,  nog te vroeg om te zeggen of de stijging in de melkproductie verdwenen is dankzij een premie van 2 euro per 100 kg melk. 'Daar kan pas over een week een uitspraak over worden gedaan.' 

Agrifirm Feed heeft op haar website bekend gemaakt dat alle voerleveranties in het noordelijk deel van Nederland zijn stopgezet. Volgens de coöperatie is het niet verantwoord om nu de weg op te gaan. Komt het dierwelzijn echter in het gedrang, dan tracht het bedrijf alsnog voer te leveren. De leverstop houdt aan tot de situatie op de weg is verbeterd. Agrifirm Feed monitort zelf bij welke klanten een voertekort dreigt.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Heb je zelf mooie of interessante foto's en grappige video's van de gladheid? Stuur deze dan naar ons WhatsApp nummer: 06 - 123 129 42. Een selectie plaatsen we op boerenbusiness. Via deze link voeg je ons nummer direct aan je contactenlijst toe. Handig!

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
leo 5 Januari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10867536/Noordelijke-winter-wennen-voor-aan--en-verkopers]Noordelijke winter wennen voor aan- en verkopers[/url]
schijnbaar bestaan sneeuw kettingen niet meer , wel een beetje zonde cominaties die voor 50000€ zijn opgesmukt meer sneeuwkettings?????
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Weerupdate met Robert de Vries

Komt er binnenkort een einde aan de moesson?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden