Op audiëntie in Rome

Melkveehouders vragen hulp van Paus Franciscus

22 Januari 2016 - Herma van den Pol - 13 reacties

Paus Franciscus, dit is de man die melkveehouders om hulp gaan vragen nu landbouwcommissaris Phil Hogan niet wil luisteren. De Dutch Dairy Board (DDB), Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en European Milk Board (EMB) reizen samen af naar Rome om daar de vier na machtigste man ter wereld om hulp te vragen.  

Sieta van Keimpema, van de (DDB) is blij dat ze bij de paus op audiëntie mogen komen. 'Vladimir Putin was geen optie en president Barack Obama heeft bijna zijn ambtsperiode er op zitten. Dan blijft de paus over.' Daarmee hebben ze een bijzonder machtig luisterend oor gevonden. Met meer dan een miljard katholieke volgelingen wereldwijd is dit de man die echt wat in de pap te brokkelen heeft. 

Op 27 januari vindt de audiëntie plaats na een mis. 'Wij willen hem bewust maken van de problemen in de melkveehouderij', zegt Keimpema. In de paus zien ze de goede persoon, omdat deze zich in zijn ambtstijd al diverse keren kritische uitgelaten heeft over de heersende economische systemen. 

Bijzonder machtig luisterend oor 

'Die ongelijkheid zie je terug in het economische systeem van agrarische ondernemers. Er wordt gezegd dat de boer even moet wennen aan de vrije markt en volatiliteit, maar het zijn de verwerkers en retail die extra marge boeken. Zo daalde het inkomen van melkveehouders over de EU met 30 procent, maar daalden de prijzen in de winkel met 2 procent. Er worden gigantische winsten gemaakt. Alleen de primaire producent merkt daar niets van.'

Tijdens de Grüne Woche werd nogmaals duidelijk dat er over heel 2016 eigenlijk geen verbetering van de markt te verwachten is. Daalt de productie dan zijn het de voorraden die nog een tijdlang de prijzen op een lager niveau gaan houden. Het maakt dat er in Europa versneld boeren uit de sector verdwijnen.

Nederland heeft daarnaast een uniek probleem in de vorm van mest. Keimpema zegt dat er situaties zijn waarin melkveehouders een nieuwe stal gebouwd hebben en met de bank afgesproken hebben om deze na het quotum vol te zetten. Dan kon begonnen worden met het aflossen en het betalen van de rente. Nu gooien fosfaatrechten roet in het eten, maar moet er veelal wel een schuld afgelost worden. 

Toch hebben agrarische ondernemers het in vergelijking met ondernemers in Zuid-Amerika veelal beter en daar komt de paus vandaan. Hoe past Europa hier in? 'De overschotten die hier geproduceerd worden komen onder meer daar terecht. Daar worden ze tegen veel lagere prijzen dan de lokale producten aangeboden en vormen een oneerlijke concurrentie.' Keimpema heeft het hier over ontwikkelingslanden.   

Door de paus te informeren over de problemen in de sector hopen de NMV, DDB en EMB er een belangrijke medestander bij te krijgen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
13 reacties
tinus 22 Januari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10867795/Melkveehouders-vragen-hulp-van-Paus-Franciscus]Melkveehouders vragen hulp van Paus Franciscus[/url]
Beetje over de top ,tenenkrommend
Ton Westgeest 22 Januari 2016
Echt zielig, Je laat je opnaaien door je eigen melkfabriek, die veel te dure fabrieken van jouw geld bouwde. Je laat je opnaaien door de bank dat je groot moet bouwen, want dan kan je de rente betalen liefs nog met een swap. Je laat je opnaaien door een overheid, want die kon het goed gebruiken omdat de bouw in het slob zat. Zelf heb je geen mening, je kijkt naar je buurman en wil ook groot..... Nu ga je klagen bij de Paus over de vrije markt.....wie krijgt het verzonnen!!
jan 22 Januari 2016
Ben het met Ton eens, de grootste concurrent van de melkveehouder is zijn buurman melkveehouder, samen jagen ze de kostprijs omhoog. grote stallen , dure grond, dure mestafzet, hoge schulden, het is de kostprijs die de problemen veroorzaken en nu gaan jammeren bij de paus.
marcel 23 Januari 2016
Hier zit veel meer achter als dat de mensen nu begrijpen. Het pausdom zal zijn oude macht terugkrijgen, wat het in de Middeleeuwen bezat. De wereld is er rijp voor. Nog een kleine tijd en de paus zal samen met Amerika, een Zondagswet gaan verordenen. Achter de schermen krijgt het pausdom steeds meer macht. Presidenten krijgt hij op bezoek en gaat in andere landen op bezoek. U mag het nalezen in de Openbaring 13, de hele wereld zal deze macht achter na lopen, en dan zal het einde er snel zijn. Dus interessant.
bas 23 Januari 2016
Zielig allemaal ,volgens mij moet je bij de zuivelindustrie zelf zijn Maar die hoor je niet meer 2jaar geleden werd er nog gejubeld dat er een geweldige toekomst is zonder quotering Heren bestuurders waar is jullie visie op de toekomst. huilen helpt echt niet meer.
Ps 24 Januari 2016
Het is een piramidespel zonder eind
barry Kein holkenborg 24 Januari 2016
Iedereen wil wat aan de BOER verdienen. Het is jammer dat de boer zelf niets verdient. De hoge heren in het land bepalen het beleid en wij zitten met de gebakken peren.
monique 25 Januari 2016
Iedereen heeft het maar over de boeren die zijn gegroeid. Over de boeren die dat niet hebben gedaan omdat ze wisten wat de gevolgen waren van te veel melken, en waarvan de afgelopen jaren werd gezegd dat die geen ondernemersgeest hebben en dat die maar moesten ophouden word met geen woord gerept. Ook die zijn slachtoffer... of moet ik schrijven juist?
bas 25 Januari 2016
Helemaal juist Monique.Dat bedoel ik nu met visie.
R.Schut-Hakvoort 25 Januari 2016
De boeren en boerinnen zullen zeker een zinvol gesprek voeren met Paus Fransiscus over de wereldwijde problemen van voedselzekerheid en voedselsoevereiniteit. Het gesprek moet gaan over overproductie hier en honger en armoede elders in landen die recht hebben op de ontwikkeling van hun eigen voedsel-en landbouwontwikkeling. Ze moeten hun eigen voedsel kunnen verbouwen en vermarkten en niet door dumping van het teveel aan landbouwproducten kapot geconcurreerd worden . het vrijemarktsysteem en het recht van de sterksten is het grote politieke en maatschappelijke probleem en leidt tot onrechtvaardige landbouw-en voedselvoorziening. Geweldig deze ontmoeting van de Europese boeren met de Paus. Ik wens ze veel succes! Riky Schut ex-boerin
Abonnee
moeder overste 25 Januari 2016
Het zal ze echter waarschijnlijk om de eigen portemonnee gaan. Als het om de verdeling van voedsel ging hadden ze al jaren eerder aan de bel kunnen trekken. Daar moet je niet mee aankomen als het even tegenzit
schoenmakers1 25 Januari 2016
drie weesjegroetjes en alles komt goed
WCM 25 Januari 2016
Als jullie dan toch naar Rome gaan neem dan ook gelijk even de problemen van de akkerbouw mee.Een tarwe prijs van onderhand € 16 is net zo erg dan melk van € 30.
bas 25 Januari 2016
De verdeling van voedsel is gewoon een politieke beslissing Dus gewoon onwil,heeft hier niets mee te maken.Kwestie van macht en geld dus.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden