Laagste ratio sinds 2004

Olie zo goedkoop dat melk twee keer zo duur is

22 Januari 2016 - Redactie Boerenbusiness

Melkveehouders kunnen op weg naar de pomp, want melk is twee keer zoveel waard als olie. Bloomberg becijferde dat de ratio voor olie en melk op het laagste punt sinds 2004 is uitgekomen.  

De prijs van ruwe olie ging deze week verder onderuit. Het levert de laagste prijs op in 12 jaar tijd. Hierdoor is olie nu goedkoper dan melk. Nog opvallender: olie is goedkoper dan het vat waarin het vervoerd wordt. Business Insider schetst dat straks niet meer de olie bij tankstations gestolen wordt, maar het vat en de olie wordt weggegooid.  

De prijs voor één vat West Texaanse ruwe olie staat gelijk aan de waarde van een half vat Class III melk. Het product wat op de beurs van Chicago verhandeld wordt. Het levert een cijfer op wat het laagste punt sinds 2004 nadert. Dit cijfer kon bereikt worden doordat woensdag de prijs van een vat West Texaans product daalde naar 26,19 dollar per vat. De termijnmarkt voor melk kwam tegelijkertijd uit op 13,74 dollar per 100 lbs. 

Zelfs een fles Perrier is duurder dan de olie. Het probleem wordt veroorzaakt door een gebrek aan opslagruimte. Het is zoeken naar ruimte voor de grondstof en dit doet de prijs geen goed. Nemen de problemen toe dan gaat de prijs verder omlaag. De wetten van vraag en aanbod kunnen dit weer herstellen, maar of en wanneer dit gebeurt? 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

olie
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden