Tweede kwartaal al aan zet

Internetveiling spiegel van grillige zuivelmarkt

26 Januari 2016 - Herma van den Pol

In afwachting van nieuwe ontwikkelingen kampt de zuivelmarkt met afwachtende kopers. Ook de digitale veiling van Dairy Auctions Online (DAO) ontkomt daar niet aan en noteert maar een klein verkocht volume tegen een iets lagere prijs. 

De eerste partijen voor het tweede kwartaal worden alweer aangeboden. Het illustreert waarom de zuivelmarkt snakt naar nieuwe impulsen, want de prijzen zijn niet om over naar huis te schrijven. Zo wordt Oost-Europese zoete boter aangeboden tegen 2,65 euro, komt de zure boter uit België, Duitsland en Nederland uit op 2,75 euro en wordt voor wei veevoer ingezet op een prijs van 550 euro. Alle producten bleven onverkocht. 

3,01

euro

per kg voor room

Beter ging het met de verkoop van room. Daarvan kon het complete volume verkocht worden tegen een prijs net boven de minimale verkoopprijs. Voor week 5 kwam daardoor de verkoopprijs uit op 3,02 euro, waar week 6 een prijs noteert van 3,01 euro. 

Naast room werd alleen een kleine partij wei voor veevoer verkocht. Hier kon geen premie in de wacht gesleept worden en bleef de prijs gelijk aan de minimale verkoopprijs van 550 euro per ton. 

Ook onverkocht bleven Gouda (1,90 euro), karnemelkpoeder (1.390 euro), magere melkpoeder (1.580 en 1.700 euro) en volle melkpoeder (2.170 euro).  Bij kaas ziet het er naar uit dat verkopers niet bereid zijn om prijzen verder te verlagen. Nu is het wachten tot kopers zich weer gaan melden, oftewel tot kopers er vertrouwen in hebben dat prijzen het laagste punt gezien hebben.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Zuivelbusiness

Botermarkt vertoont zich zwakker dan roommarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden