Toch handhaaft Milcobel melkprijs

Belgische zuivelsector wacht angstvallig op herstel

27 Januari 2016 - Herma van den Pol

In het Belgische zuivellandschap volgen de ontwikkelingen elkaar snel op. Zo stopt FrieslandCampina daar met het collecteren van melk en is het Milcobel die de melkveehouders deels opvangt. Tegelijk worden ook in België records gebroken en wacht de sector angstvallig op herstel. 

Voor de vierde maand op rij kan het Belgische Milcobel de melkprijs stabiel houden. Het levert een standaardprijs op van 24,13 euro per 100 liter. Dit bij een vetwaardering van 2,2951 euro per kg en een eiwitprijs van 4,2623 euro per kg. Omgerekend naar 4,41 procent vet en 3,47 procent eiwit levert het bij een jaarleverantie van 600.000 kg melk een melkprijs op van 28,29 euro per 100 kg melk. 

29,96

euro

levert Belgische melk gemiddeld op

Met deze melkprijs bevindt de zuivelaar zich net iets onder de melkprijzen van Nemelco en Bel Leerdammer, maar ruim boven de melkprijs van DOC Kaas. Gemiddeld levert deze laatste melkprijs van het jaar een gemiddelde melkprijs van 29,96 euro op over heel 2015. Dit bij een jaarleverantie van 600.000 kg melk.

Ondertussen melken ook de Belgische melkveehouders stevig door. Zo leverde december 11 procent meer melk op. Het zet de tussenstand over 2015 op een plus van 2,9 ten opzichte van 2014. In België werd gedurende het eerste kwartaal nog sterker geremd dan in Nederland, wat aangeeft dat er gedurende de resterende maanden fiks doorgemolken is. 

Ondanks de plussen die de eigen melkveehouders boeken werden de voormalig FrieslandCampina melkveehouders met open armen ontvangen. Van de 440 leveranciers zijn er nu naar schatting tweederde lid van Milcobel. De andere leden kozen voor alternatieven.

Eddy Leloup, directeur coöperatiezaken laat via een e-mail weten dat de extra melk geen problemen oplevert. 'Binnen onze verwerkingscapaciteit hebben wij de mogelijkheid om deze bijkomende melk te plaatsen. Dit op basis van verdere optimalisatie van de bezettingsgraden.' Problemen met een te krappe verwerking, welke FrieslandCampina deed besluiten een premie uit te loven voor minder melk, voorziet Belgisch grootste zuivelaar niet. 

Toch is de stemming ook in de Belgische zuivelsector ver te zoeken. Er wordt angstvallig gewacht op een verbetering van de markt. 'Die wellicht nog een tijdlang dreigt uit te blijven.'

 

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Analyse Melk

FrieslandCampina zet stap verder in gevecht om melk

Nieuws Melk

Hogere melkproductie in Australië en Nieuw-Zeeland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden