Geen Danone of FrieslandCampina

Franse Lactalis slaat grote slag in Roemenië

29 Januari 2016 - Herma van den Pol

Roemenië blijft lonken naar de West-Europese zuivelverwerkers. Hoewel het een land van uitersten is, er zijn extreem kleine bedrijfjes en grote professionele bedrijven, zien de grote spelers er nog steeds veel potentie. Lactalis opteert nu voor de positie van grootste zuivelverwerker. 

Tot nog toe slaagde Albalact er in om de titel van grootste zuivelverwerker in Roemenië te handhaven. Concurrenten waren hier de buitenlandse bedrijven: Danone, FrieslandCampina, het Griekse Olympus en het Franse Lactalis. Nu gaat het Franse bedrijf proberen Albalact over te nemen van de Roemeense Ciurtin familie. Die nam het in 1999 over van de staat. 

De voorgenomen verkoop heeft al een positief effect op de Roemeense zuivelreus. Zo stegen de aandelen op de Roemeens beurs direct na bekendmaking van de plannen met 15 procent.

Lactalis is sinds 2008 actief in Roemenië. Toen kreeg het bedrijf door de aankoop van La Dorna van de Zwitserse zakenman Jean Vlavis voeten aan de grond. Nu staat het bedrijf op het punt een echt grote slag te slaan. Zo heeft het bedrijf een overeenkomst gesloten met de grote aandeelhouders om 70,3 procent van de aandelen te kopen. Wel moet er nog goedkeuring komen van de Roemeense mededingingsautoriteit. 

De waarde voor het totale bedrijf wordt geschat op 90 miljoen euro, maar daar moeten de netto schulden nog vanaf getrokken worden. De aandelen van het bedrijf zijn grotendeels in handen van twee investeerders. Zo bezit de familie Ciurtin 42,5 procent van de aandelen via een bedrijf in Cyprus, waarde wordt geschat op 27 miljoen euro. De tweede grote aandeelhouder is RC2, welke 25,4 procent van de aandelen in eigendom heeft met een waarde van 16,2 miljoen euro. 

Over 2014 was Albalact met een omzet van 106 miljoen euro de grootste verwerker in Roemenië. 

Lactalis is in tegenstelling tot het Roemeense bedrijf geen beursgenoteerd bedrijf, maar in handen van de Belgische Besnier familie. Het is tevens wereldwijd de op twee na grootste zuivelverwerker. Het bedrijf is actief in België, Frankrijk, de VS, Italië, Polen, Rusland, Oekraïne, Spanje, Schotland, Saoedi Arabië, Egypte, Ierland, Portugal, Kroatië, Tsjechië, Engeland, Australië en Zwitserland. Vanaf 2011 zijn daar Canada en Zuid-Afrika bijgekomen. Daar bovenop slaagde de Franse onderneming er in om in mei 2015 een aandeel van 80 procent te nemen in het Turkse zuivelbedrijf Ak Gida. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Zuivelreus Lactalis ziet omzet en winst groeien

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden