Deadline eind 2016

Fosfaatrechten onderdeel van evaluatie mestwet

3 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

Welke effecten heeft de meststoffenwet gehad? Op deze vraag hoopt staatssecretaris Martijn van Dam eind 2016 het antwoord te hebben. Opmerkelijk is het dat ook de fosfaatrechten in dit onderdeel meegenomen worden. 

Terwijl melkveehouders in spanning wachten op de invulling van de fosfaatrechten praat de politiek alweer over evaluatie van deze maatregel. Dit als onderdeel van het onderzoek naar het succes van de huidige en toekomstige maatregelen. Onderdeel van het zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn, wat de basis vormt voor derogatie voor de inzet van mest. 

20

maatregelen

rondom mest 

In totaal worden er 20 maatregelen ingevoerd door het Rijk en de sector onder de loep gelegd, aldus Van Dam in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat dan om afschaffing van het melkquotum, verplichte mestverwerking, de AMvB grondgebonden groei als ook de fosfaatrechten. In een tweede stap wordt gekeken welke maatregelen helpen bij het behalen van de Kaderrichtlijn water en welke niet.  

Bij de evaluatie van toekomstige maatregelen wordt onder meer gekeken naar aanscherping van de gebruiksnormen, regionale spreiding van gebruiksnormen, aanpassing van het bouwplan om uitspoeling  te voorkomen en ten slotte wordt er gekeken naar het effect van andere sectoren op grondwater.  Daarmee wordt een groot aantal onderwerpen aangestipt. Het streven is dat het Planbureau het rapport eind 2016 af heeft. 

Of deze deadline haalbaar is wordt duidelijk gedurende het onderzoek. Tegelijk gaat er een belevingsonderzoek onder agrarische ondernemers plaatsvinden. Dit om te onderzoeken welk obstakels en prikkels de meststoffenwet ingeeft. Dit wordt eveneens onderdeel van het rapport van het Planbureau. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
schoenmakers1 3 Februari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10868017/Fosfaatrechten-onderdeel-van-evaluatie-mestwet]Fosfaatrechten onderdeel van evaluatie mestwet[/url]
zou dan ook meegenomen worden dat zeer veel stikstof via de waterzuiveringen in het milieu komen
jan 3 Februari 2016
wat doet de waterzuivering verkeerd met stikstof ?
er gaan vissen kapot omdat er te weinig stikstof en fosfaat in het water zitten het water is te zuiver ra ra waar zijn we toch mee bezig de grond naar de male moer aant helpen
dirk 4 Februari 2016
Haastige spoed is zelden goed
Geld ook voor wetgeving. Eerst de effecten van de. bestaande wetgeving evalueren en bewerkte en / of geexporteerde mest van plafond aftrekken en schotten tussen sectoren weghalen. Fosfaat is fosfaat
petatje 4 Februari 2016
Ja fosfaat is in zowat de hele wereld een zeer gewilde en relatief kostbare meststof. Maar ja de veehouders denken ieder voor zich dat ze hun putje wel leeg krijgen, en willen niet gezamelijk op een cooperatieve manier het probleem omzetten in een kans. Koeboeren lopen wel warm voor een fooi van 750,€ die voor den haag vast meer als het dubbele kost vanweg administratieve en kontolerende lasten. Te triest voor woorden dat LTO met zon geldverkwistende hobby van een paar partijen meedenkt. Steek het geld liever in mestverwerking en opbouw van goede afzetstructuren voor het Nederlandse administratieve zogenaamde mestoverschot, daar liggen kansen voor de hele veehouderij en niet in dat geneuzel over een koe in de wei. En als het gaat om weidevogels beschermen, zorg dan eerst dat hun natuurlijke vijanden worden opgeruimd.
schoenmakers1 4 Februari 2016
een ambtenaar kan meer kapot maken als 100 goedwillende kunnen opbouwen
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Aardappelen

Hard bewijs voor nieuwe oogstdeadline aardappelen

Nieuws Wetgeving

Duitse nitraatwetgeving snijdt fors in mestgebruik

BB TV Jaap van Wenum

'Kalenderlandbouw moet worden bijgestuurd'

Podcast Jaap Haanstra

'Overheid moet met regels eerlijk zijn tegen boeren'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden