Inside: Melk & Voer

Blok aan het been van zuivelmarkt groeit gestaag

3 Februari 2016 - Herma van den Pol

Op de wereldmarkt neemt de concurrentie onder aanbieders van zuivel gestaag toe. Boerenbusiness Melk, onderdeel van Melk & Voer, schetst wat het doet met de prijzen en waar komt het blok aan het zuivelbeen vandaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De wereldmarkt ligt er rustig bij. Het is zelfs nog stiller in vergelijking met een jaar eerder. Toen had Rusland de grens net een half jaar voor Europa gesloten en werd er naarstig gezocht naar alternatieve afnemers. Nu zijn het niet alleen China en Rusland die het rustig aan doen met het aankopen van zuivel ook landen die hun inkomsten halen uit olie doen het rustig aan. 

Markt voor melkpoeder zielig vogeltje

Minder kooplust is alleen al voldoende om de balans tussen vraag en aanbod te verstoren, maar nu zowel Europa als de VS stevig doormelken neemt het overschot alleen maar toe. Dit begint een steeds groter blok aan het been van de zuivelmarkt te worden in de vorm van groeiende voorraden. In Europa werd eind vorige week bekend dat de Europese Commissie de regeling private opslagen doorgezet worden tot en met 30 september. 

Het gaat hier om boter en magere melkpoeder. Vooral de markt voor melkpoeder ligt er als een zielig vogeltje bij. Kopers willen zich wel graag voor langere tijd indekken, maar voor dichtbij is amper interesse. De productie richt zich daardoor meer en meer op interventie. Toch doet in Nederland de prijs een stapje terug tot 165 euro per 100 kg. In Duitsland blijft de prijs staan op 1.580 tot 1.690 euro per ton. 

De volumes die richting interventie gaan blijven hoog, waardoor de teller tot en met 24 januari uitkomt op 16.786 ton. Vooral de private opslag voor 365 dagen wordt daarnaast ingezet. Tot en met 24 januari komt de teller uit op 3.651 ton tegen 1.450 ton in de opslag tot 210 dagen. Vooral Nederland maakt er gretig gebruik van en vertegenwoordigt ruim 48 procent van de inleg. 

Ook bij boter is het Nederland die in grote mate gebruik maakt van de regeling. In totaal werd er 9.901 ton weggelegd, waarvan 4.300 ton in Nederland. Niet duidelijk is het hoeveel er ook alweer uitgehaald is. Ondertussen staat de boterprijs onder druk. Een min van 6 euro laat de prijs in Nederland dalen tot 264 euro per 100 kg. In Duitsland daalt de prijs naar 2,70 tot en met 2,78 euro per kg. De markt wordt als afwachtend omschreven. 

Nederland nadert quotumgrens

Stabiel bleef de prijs van kaas. Zo blijft de prijs van Gouda hangen op 2,05 tot en met 2,20 euro per kg. In Duitsland oogt de markt iets minder overspannen dan in Nederland. Tegelijk gaat ook de inleg van kaas in interventie door. Nederland heeft tot nog toe voor 7.347 ton goedkeuring gekregen en nadert de quotumgrens van 8.156 ton. Vol zitten de quota van Ierland, Italië, Litouwen, Zweden en Engeland. In totaal tellen de opslagen, inclusief die van landen waar nog ruimte is, 31.877 ton kaas.       

Dit zijn alleen de voorraden in de publieke opslagen. Wat er verder nog opgeslagen ligt is niet duidelijk. Vooral in de landen waar veel extra liters melk op fabrieken afkomen worden voorraden opgebouwd. Ondertussen zijn kopers wel aan het kijken naar contracten voor langere termijn. Op korte termijn blijft de markt dan ook worstelen met een aanbodprop, maar wanneer kopers beginnen met vastleggen voor langere termijn beginnen kopers er rekening mee te houden dat het laagste punt in zicht is.

Niet duidelijk is het of dit terecht is of niet. Op basis van de melkprijs en liquiditeitsproblemen in de melkveehouderij in diverse landen is het goed mogelijk dat de melkproductie gaat dalen. Nu is het wachten op de reactie van melkveehouders en die hebben de markt al vaker verrast. 

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden