Inside: Melk & Voer

Overvloed aan melk vooral ramp voor kaas

4 Februari 2016 - Herma van den Pol

Het is heel erg lang geleden dat Europa met de kaas in zijn maag bleef zitten, maar dit is nu precies wat er gebeurt. Boerenbusiness Melk, onderdeel van Melk en Voer, over de kaasmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer dan de helft van de Europese melkplas verdwijnt in de kaasbak. Daarvan gaat weer het leeuwendeel naar de foliekaas. Een minderheid van de melk vindt zijn weg naar de natuurkaas. Dit is meteen de reden dat de prijs van natuurkaas nog ruim boven die van folie ligt. Denk hier aan een prijs tussen de 2,20 en 2,40 euro per kg kaas. 

1,80

euro

Voor Nederlandse Gouda 

Het zijn sowieso de producten waar minder van gemaakt wordt die het beter doen. Zo dalen de blokken in prijs, maar zijn de broden prijshoudend. Maar dan de Emmentaler. Doorgaans goed voor een prijs met een 3 aan de voorkant, nu doen ze 2.100 tot 2.200 euro per ton. 

Het probleem is het uitblijven van vraag. Onder invloed van dalende prijzen zijn kopers achterover gaan leunen en dit doen ze nog steeds. Pas op het laatste moment gaan ze op zoek naar koopwaar. Iets wat kan doordat er ruim voldoende aanbod is. 

Zo komt de prijs voor Nederlandse Gouda folie uit op 1,80 euro per kg kaas. In Duitsland ligt de prijs evenwel, maar net boven de 1,70 euro per kg kaas. Daarmee nemen de verliezen bij verwerkers toe. In het zuiden van Duitsland proberen verwerkers dan ook op alle manieren melkveehouders over te halen om de productie in te dammen. 

Ook mozzarella, wat vorig seizoen nog boven de prijs van folie lag, zet een prijs weg onder de 2 euro. Er is meer verwerkingscapaciteit bijgekomen en meer dan genoeg melk, wat voor druk op de prijs zorgt. 

Voor de kaasmarkt zijn er op het eerste gezicht geen lichtpuntjes te vinden. Zo vieren de Chinezen nieuw jaar en zijn amper aan de markt, waar Mexico ondertussen ook voldoende op voorraad heeft. 

Nu spitst de discussie zich toe tot de piek van de melkaanvoer. Levert het zachte weer een vroege piek op, of komt die zoals altijd rond mei. Komt er nog extra melk bij, of niet? Deze ontwikkelen gaan aan het einde van de rit bepalen hoeveel lager de kaapprijs nog gaat worden. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden