Rabobank bezorgd

Het licht aan het einde van de zuiveltunnel neemt af

5 Februari 2016 - Herma van den Pol - 10 reacties

De wereldmarkt heeft te maken met een groot probleem en dit gaat ook het herstel van de zuivelprijs in de wielen rijden. Rabobank ziet het licht aan het einde van de zuiveltunnel daardoor knipperen. 

Het pessimisme regeert op de zuivelmarkt en dit is de laatste weken alleen maar toegenomen. Niet nieuw is de scheefgroei tussen vraag en aanbod, maar een andere ontwikkeling is daardoor een beetje onderbelicht gebleven. Nu doemt er een veel groter probleem op wat veel lastiger op te lossen is. 

De Rabobank signaleert een slinkende internationale vraag naar een hele reeks commodities. Een ontwikkeling die wel degelijk over een langere termijn voor problemen kan zorgen.

2016 gaat een veel moeilijker jaar worden

Eén van de ontwikkelingen die dit nog een extra blootgelegd heeft is het einde van de ondersteuning van de financiële markten in de VS. Daardoor is er een einde gekomen aan de beschikbaarheid van goedkoop geld om te investeren in opkomende markten. Dit heeft er weer in geresulteerd dat er druk is komen te staan op de waarde van lokale valuta, hierdoor is de import van zuivel voor deze landen duurder geworden. Dit staat nog los van het gegeven dat het lastiger is geworden om aan dollars te komen, de munt waar op de wereldmarkt mee gehandeld wordt.   

In olielanden zijn de problemen nog groter. Door de lage olieprijs hebben deze landen veel minder te besteden. Noem hier landen zoals Algerije, Nigeria en Venezuela. De eerste effecten daarvan worden al gevoeld. Zo cancelde Venezuela zonder blikken of blozen een grote zuivelorder uit Uruguay. Onder meer boter en kaas moeten nu een nieuwe bestemming krijgen op een toch al lastige markt. 

Ook vanuit Rusland valt door deze ontwikkelingen nog weinig te verwachten. Al laten ze zuivel uit Europa weer toe, de roebel is zo goedkoop geworden dat ze niet over voldoende middelen beschikken om aankopen te doen. Tegelijk loopt ook dit land fikse inkomsten uit olie mis. 

De Rabobank schetst dat er de laatste jaren een verrassende correlatie was tussen de prijs van olie en die van melk. Saoedi-Arabië pompt als een malle olie op om concurrenten uit de markt te weren. 'Maar wat nu als dit alleen maar verhult dat de wereldwijde groei van de markt vertraagt en de vraag wereldwijd begint af te nemen?'

De bank verwijst hier naar de staalprijs die het afgelopen jaar fors gedaald is. Het ziet er daardoor naar uit dat de honger naar commodities begint af te nemen en dit gaat ook zijn weerslag hebben op zuivel. 'Het betekent dat 2016 een veel moeilijker jaar gaat worden voor verwerkers en melkveehouders dan eerder verwacht werd.'

  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
stien 5 Februari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10868043/Het-licht-aan-het-einde-van-de-zuiveltunnel-neemt-af-]Het licht aan het einde van de zuiveltunnel neemt af[/url]
was de glazenbol vorig jaar zeker een beetje troebel
melkvee 5 Februari 2016
Was het niet de bank die aanzette (verplichte) om meer te gaan melken bij een investering?
Boertje 5 Februari 2016
Nou al die uitgewerkte bedrijsplannen die zijn gebruikt bij de financiering van die nieuwe stallen kunnen ook wel in de oud papierbak.
Zaten al die gestudeerde voorlichters en bankmannen er toch een beetje naast. Je zou je eigen maar gek hebben laten maken dat je wel fors moest uitbreiden omdat je anders de boot zou missen.
melluk 5 Februari 2016
melkvee schreef:
Was het niet de bank die aanzette (verplichte) om meer te gaan melken bij een investering?

nee hoor jammer gewoon zelf gedaan
hervé 5 Februari 2016
en het bezoekje aan de paus dan ?
Abonnee
producent 5 Februari 2016
zonder dalen kunnen we straks niet genieten van de pieken nederland levert nog geen 1.5% melk op de wereldmarkt
Ard Eshuis 5 Februari 2016
Ach, sufferds allemaal... Loonwerkers kopen allemaal nieuw en groter materieel, omdat de boeren uitbreiden en landwerk uitbesteden, maar wie het straks allemaal betalen moet? Had toch maar op eigen werk en kostprijs gekeken, scheelt een heleboel geld op jaarbasis, wat je niet uitgeeft, hoef je ook niet te verdienen!
sjon 6 Februari 2016
maar wat je niet verdient kun je nog veel lastiger uitgeven!!
Tatam 6 Februari 2016
Al die machines die je moet kopen om de mest op het land te krijgen en het gras in de bult? Met eigen mechanisatie ga je mij niet wijs maken dat dat beter uitkan. Alleen bij 200+ ha
boertje 7 Februari 2016
Met z,n allen werd voorspeld dat melkprijs zou zakken
met z,n allen hebben we er voor gezorgd dat de melkprijs zakte
met z,n alle gaan we........................................................................................
wim v/d molen 8 Februari 2016
Die intensieve groep met te veel koeien hebben het dan toch weer goed gedaan straks dure fosfaatrechten verkopen ? Dus weer de boot gemist omdat men zij dat grondgebonden wel goed zat .
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Analyse Melk

FrieslandCampina zet stap verder in gevecht om melk

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden