Visie LTO, NZO en NAJK

Korting fosfaatrecht bij handel en fosfaatbeurs

9 Februari 2016 - Herma van den Pol - 8 reacties

Voor half februari heeft staatssecretaris Martijn van Dam aangegeven met duidelijkheid te willen komen over de fosfaatrechten, nu al maakt LTO bekend waar zij samen met de NZO en NAJK op heeft ingezet. Zo wordt gesproken over korten bij handel en vrije verhandelbaarheid via beurs. 

De partijen uit de zuivelsector willen een zo eenvoudig mogelijk systeem. Daarbij geven ze aan dat de Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB) voldoende is om de grondgebonden groei te regelen. Bij de fosfaatrechten kijken de organisaties daarom niet naar een link met grond.

Een cruciaal onderdeel bij de inzet van de partijen is de tijd die Brussel geeft om het fosfaatoverschot terug te dringen. De zuivelsector zet daarbij in op een termijn van 6 jaar, maar wanneer 'voor behoud van derogatie een snellere reductie nodig is werkt de sector daar aan mee.'  

Geen link met grond

Om toch een daling van de fosfaatproductie te realiseren willen de partijen dat er bij handel een kwart van het recht af gaat. 'Maar is dat niet voldoende dan moet er van de partijen generiek gekort worden aan het begin van het daarop volgende jaar.'  

Het is een voorstel wat direct al een stukje onzekerheid meebrengt, want hoe moet een melkveehouder achterhalen of hij een korting kan verwachten of niet. Het zijn belangenbehartigers die dit voorstellen, waardoor het opvalt.

Niet nieuw is het dat de partijen alleen fosfaatrechten willen voor de melkveehouderij en deze ruimte moet bieden om bedrijfsspecifiek af te wijken van de forfaitaire normen. Daarnaast willen de partijen een einddatum en dat de rechten fiscaal aftrekbaar worden. Voor het vaststellen van de rechten kan gekeken worden naar de veestapel in 2014 of het gemiddelde aantal dieren tussen 1 januari 2015 en 2 juli 2015. 

Over de verhandelbaarheid zeggen de partijen dat dit via een beurs moet plaatsvinden die privaat geregeld gaat worden. 'Er mag geen structuurbeleid gevoerd worden via de verhandelbaarheid.' Het gaat om grond of andere eisen. 

Dan de knelgevallen. Die groep moet zo klein mogelijk blijven. Het gaat dan om overmacht of bedrijven die ernstig benadeeld worden. Ook moet er 1 miljoen kg fosfaatruimte gereserveerd worden waar bedrijven met grond gebruik van kunnen maken. 

Eerder kwam al de mening van de Stichting Natuur & Milieu (SNM) naar buiten. Die maakten zich er hard voor dat melkveehouders straks niet zelf moeten gaan handelen. Ook wil de stichting het aantal koeien begrenzen. Nu zijn er 125.000 koeien te veel. In tegenstelling tot de belangenbehartigers wil de stichting dat de overheid de handel gaat regelen. Daarbij moet een koppeling gemaakt worden met grond.  

Nu ontbreken alleen de meningen van Grondig en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) nog. Toch kan er al een aardig beeld geschetst worden van de koers die de regiegroep aangeeft. Grote vraag is wat Van Dam met de adviezen gaat doen. Aan hem de taak om de fosfaatrechten zo snel mogelijk door de Kamers te loodsen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Gerald 9 Februari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10868122/Korting-fosfaatrecht-bij-handel-en-geen-fosfaatbank-]Korting fosfaatrecht bij handel en geen fosfaatbank[/url]
Waarom zo'n fosfaatstelsel, alleen om de derogatie (die nog geldt tot 2017) in de benen te houden? Wanneer de derogatie vervalt, kost dat de landbouwsector naar schatting van EZ zo'n 100 miljoen per jaar. Mestverwerking is volwassen aan het worden en in veel gevallen gunstiger dan seizoensafzet. Waarom wordt het alternatief, dus een landbouw zonder derogatie, zonder fosfaatrechten, maar met effectieve mestverwerking niet meegenomen in de discussie?
Hendriksen 9 Februari 2016
Omdat het de regering niet alleen gaat om de mest. Ze willen gewoon niet meer dieren. Klaar. (En terecht overigens, we hebben er zat in ons kleine landje.)
johan 9 Februari 2016
het is toch grote onzin dat er voor bedrijven met grond fosfaat moet worden gereserveerd, zo kan een akkerbouwer of gemengt bedrijf met melkvee en akkerbouw ook melkvee gaan houden
het is beter om eerst de bedrijven die de laatste 5 jaren hebben geinvesteerd in duurzame stallen te helpen
hennie 9 Februari 2016
Gewoon 1 jan. T/m 2 juli het gemiddelde aanhouden.
Geen knelgevallen regeling.
Degene die niet uitbreide afblijven.
bas 9 Februari 2016
Ongelofelijk het is weer net als in 1984,de mensen die het meest uitgebreid en gegokt hebben weer een uitzondering en weer ten koste van de behoudende veehouders.
wim 9 Februari 2016
Dijksma heeft eind 2014 gezegd
dat anticiperend gedrag niet beloond zou worden
Zo zie je maar weer, er is niets zo onbetrouwbaar
dan de politiek
wim 9 Februari 2016
Dijksma heeft eind 2014 gezegd
dat anticiperend gedrag niet beloond zou worden
Zo zie je maar weer, er is niets zo onbetrouwbaar
dan de politiek
wim 9 Februari 2016
Dijksma heeft eind 2014 gezegd
dat anticiperend gedrag niet beloond zou worden
Zo zie je maar weer, er is niets zo onbetrouwbaar
dan de politiek
Abonnee
boereke 13 Februari 2016
Eerst zelf fosfaatplafon instellen en vervolgens er zes jaar boven willen zitten.
gewoon koerechten,het is al jaren bekend over maximaal fosfaatplafon bij verwerken/afzet buiten nederland vrijstelling
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden