Inside: Melk & Voer

Waarom extreem lage oogst snijmaïs geen stress brengt

10 Februari 2016 - Herma van den Pol

Het jaar 2015 blijft verbazen. Niet alleen levert het jaar een record aantal dieren in de melkveehouderij op. Ook de oogst van snijmaïs weet er uit te springen en wel door de beperkte omvang. Toch blijft stress in de melkveehouderij uit, meer in een analyse van Boerenbusiness.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over 2014 wisten melkveehouders en akkerbouwers een record opbrengst snijmaïs van een hectare af te halen. Die kwam toen uit op 47,7 ton per hectare. Dit wordt in 2015 bij lange na niet gehaald. CBS zet de opbrengst namelijk weg op 35,6 ton per hectare. Daarmee komt de oogst weer uit op het niveau van 1996.

35,6

ton

per hectare levert snijmaïs op

Over de kwaliteit van de maïs kan het t CBS niets zeggen, maar uit het veld klinken geluiden dat de kwaliteit ook een stuk slechter uitpakt in vergelijking met een jaar eerder. Het droge stof gehalte is sowieso lager uitgevallen en ook de hoeveelheid zetmeel in de maïs valt tegen.

Ten slotte is daar nog het kleinere areaal als gevolg van de aangescherpte eisen rondom derogatie. Hierdoor komt de totale opbrengst over 2015 uit op 7,97 miljoen ton. Ruim 25 procent onder het volume van een jaar eerder en bijna net zoveel als tien jaar geleden. Tel daar de mindere kwaliteit bij op en de sector loopt veel voer mis.       

Tegelijk groeide het aantal stuks jongvee en melkkoeien over 2015. Zo telde Nederland in 2015 1,34 miljoen stuks jongvee voor de melkveehouderij en 1,62 stuks melk- en kalfkoeien ouder dan 2 jaar. Het aantal jongvee benadert het aantal van 2001, maar zoveel melkkoeien telde Nederland al heel lang niet meer. In totaal komt de veestapel uit op 2,96 miljoen stuks vee.  Een plus van 2,79 procent ten opzichte van 2014 of 80.329 stuks vee extra, en een plus van 4,57 procent in vergelijking met 2000. Helaas gaan de cijfers van t CBS niet verder terug. 

Nog preciezer het gaat om 31.042 stuks jongvee extra en 49.287 stuks melk- en kalfkoeien. Helaas gaat de behoefte aan droge stof per kilogram lichaamsgewicht, waardoor uitspraken hierover berusten op veel giswerk. Ook moet om het beeld compleet te maken eigenlijk een opbrengstprognose van gras meegenomen worden en de gehaltes daarin.  

Nu weten we wel dat in 2014 een record hoeveelheid gras geoogst is en ook in 2015 was de oogst nog steeds goed. Ter aanvulling horen we wekelijks op de voermarkt terug dat de handel in snijmaïs beperkt blijft. Iets wat te maken heeft met de financiële middelen in de melkveehouderij, maar ook met de hoeveelheid voer die melkveehouders tot hun beschikking hebben en de hoeveelheid goedkope alternatieven.

Een melkveehouder zal er alles aan doen om de gehaltes in de melk op niveau te houden en de melkproductie goed, waardoor een logische conclusie is dat ze snijmaïs minder hard nodig hebben dan iedereen denkt. Of er is zoveel van vorig jaar overgebleven dat de nood, op een enkele plaats na, meevalt. Nog een derde scenario is dat wanneer voeraankopen noodzakelijk worden ze gaan kijken of ze niet beter koeien weg kunnen doen, maar dit steunt het slachtcijfer niet. 

Voor alsnog heeft de matige oogst in snijmaïs dus nog geen stress veroorzaakt. Het is ook de vraag of de melkveehouders die nu minder naar snijmaïs grijpen straks dit wel weer vaker in het menu gaan toepassen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden