Inside: Melk & Voer

Australische zuivelindustrie deelt sneer uit naar Europa

12 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness

Hoeveel kan de binnenlandse 'afvoerpijp' van de Australische markt nog aan en waarom zijn ze pissig op Europa? Een analyse van Boerenbusiness Melk, onderdeel van Melk & Voer zoekt het uit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor Australische melkers zijn het moeilijke tijden. Zo staan door de lage melkprijs de marges zwaar onder druk. Dit in combinatie met hoge voerkosten en een krimpende veestapel zet druk op de Australische melkveehouderij, dat is de strekking van de februari editie van de Dairy Situation and Outlook. 

In het trendrapport over de Australische zuivel, is te lezen dat de Europese overproductie het wereldwijde zuivelaanbod verstoort. Door het overaanbod zijn Australische melkers steeds meer afhankelijk van de consumptie op binnenlandse markt. Maar of de binnenlandse ‘afvoerpijp’ groot genoeg is om de Australische melkplas weg te werken is maar zeer de vraag.

Het Europese overaanbod is schuldig aan de slechte prijzen

Het rapport analyseert de zes belangrijkste pijlers van de Australische zuivelindustrie en schetst daarbij vooruitzichten. Van oudsher is de interne markt een belangrijke steunpilaar voor de zuivelsector. Daarbij zijn factoren als vraag en aanbod, wisselkoersen en de wereldeconomie van groot belang. In hun analyses wijzen de Aussies vooral naar de situatie op het noordelijk halfrond en geven ze de Europese melkveehouders er stevig van langs. ‘Blijkbaar is de Europese melkveehouderij hier ongevoelig voor’, zo leeft de gedachte onder Australische boeren en verwerkers.

De wereldwijde zuivelmarkt reageert sterk op de verhouding tussen vraag en aanbod en door een toenemende productie in Europa is deze balans momenteel verstoord. Ook de afzet naar het Midden-Oosten is behoorlijk gestagneerd, de aanhoudende onrust geeft dan ook weinig perspectief voor de korte termijn. Daarbij wordt Zuidoost-Azië, een traditioneel sterke afzetmarkt voor Australië, in toenemende mate zelfvoorzienend.

Om exportkansen van de Australische zuivelmarkt te vergroten is de overheid bezig om de banden met China te verstevigen. Ook worden gesprekken gevoerd met een aantal Noord- en Zuid Amerikaanse landen over een vrijhandelsverdrag genaamd Trans-Pacific Partnership (TPP). Maar zolang de situatie niet verbetert en er geen akkoorden worden gesloten, moeten de Australische boeren het vooral van hun landgenoten hebben.

Binnenlandse afvoerpijp   
Traditioneel gezien is de interne afzetmarkt een uitlaatklep voor meer dan de helft van de Australische melkproductie. De verkoop van zuivelproducten loopt echter behoorlijk uiteen in de Australische supermarkten. Daar waar de verkoop van yoghurtproducten de laatste maanden met bijna 4 procent afnam, was er juist weer een toename in de consumptie van zuivelspreads. De melk- en kaasconsumptie bleef op gelijke tred met het langjarig gemiddelde. Om de binnenlandse consumptie wat aan te jagen brengen Australische verwerkers diverse melkvarianten de markt op, daarbij wordt vooral ingespeeld op de vergrijzende populatie die bewust kiest voor bepaalde melkvarianten. De Australische boeren kunnen ook wel wat hulp gebruiken, want het gebruik van melkalternatieven neemt sterk toe onder de lokale bevolking, en dat is wel het laatste waar melkveehouders op zitten te wachten.  

Hoge voerkosten hakken in op de marge

Naast de lage melkprijs, die het afgelopen jaar ruim 6 procent is gedaald, hebben Australische boeren meer zorgen. Door aanhoudende droogte is de Australische graanoogst gedeeltelijk verschrompeld. Dit zorgt voor hoge voerkosten en die hakken behoorlijk in op de marge. Melkers zijn door de povere omstandigheden nauwelijks gemotiveerd om hun veestapel te laten groeien. Daarbij maken goede slachtprijzen het aantrekkelijk om slecht presterende koeien op te ruimen.

Verwachtingen
De verwachting is dat de Australische melkproductie voor juni, met 1 á 2 procent afneemt tot een productie van ruim 9,5 miljard liters. Ondanks een vrij stabiele interne marktvraag, bepaalt het wereldwijde zuivelaanbod het succes van de Aussies. Als Europese melkveehouders de productie blijven opschroeven, vergroot dit de druk op de Australische zuivelsector. Een lichtpuntje is dat de wereldwijde afzet naar Japan het afgelopen jaar met 4 procent toenam tot bijna 500.000 ton. De Aziaten zijn verreweg de belangrijkste partner van de Australische zuivelindustrie en de verwachting is dat de groei hier voorlopig doorzet.  

Vooralsnog worden Australische melkveehouders  geconfronteerd met ongunstige melkprijzen, hoge voerkosten, teruglopende productie en slechte marges. De reacties uit het Australische kamp op de Europa collega’s zijn dan ook niet bepaald positief.    

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden