Groeipotentie in werelddeel

Fonterra vestigt hoop in zuivel op Latijns-Amerika

16 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness

Fonterra ziet op de huidige overvolle zuivelmarkt vooral groeikansen in Latijns-Amerika. De hoop van de Nieuw-Zeelandse zuivelgigant is op dit werelddeel gevestigd, omdat de vraag naar zuivel daar afgelopen jaar met liefst 12 procent is gegroeid.

Dit meldt Fonterra in haar maandelijkse Global Dairy Update. Ook Azië is een bestemming met groeipotentie. De Aziaten hebben vorig jaar beduidend meer zuivelproducten geïmporteerd met een groei van 8 procent. Dit betreft vooral melkpoeder. China vormt hier een uitzondering op. De Chinezen laten een wisselende en onvoorspelbare vraag zien. De behoefte aan melkpoeder nam stevig af, terwijl verse zuivel juist weer toe nam. Per saldo nam de totale Chinese import met 6 procent af.  

Fonterra zoekt naar de gaten op de overvolle mondiale zuivelmarkt. Weliswaar is de Nieuw-Zeelandse melkproductie in de eerste helft van het lopende melkseizoen met ruim een procent gekrompen, maar Fonterra gaat in ramingen over heel het seizoen uit van een krimp van 6 procent. 

Nieuw-Zeelandse melkveehouders nemen, gedwongen door de lage melkprijs, nu ook maatregelen, ziet Fonterra. Melkveehouders zijn genoodzaakt op de kosten te letten. Een relatief makkelijk te realiseren maatregel is het laten krimpen van de veestapel. Ook het voederen van goedkopere bijproducten doet de productiecijfers geen goed, maar wordt wel veelvuldig toegepast door de kiwi’s.

Chinezen laten een wisselende en onvoorspelbare vraag zien

De productiedaling down under heeft vooralsnog weinig effect, want andere andere melkgiganten als de EU en de VS trekken zich weinig aan van de slechte melkprijzen, en blijven juist fors doormelken. Vooral Ierland en Nederland zijn ‘boosdoeners’, met een Europese melkproductie die in november 2015 met 5 procent is toegenomen ten opzichte van een jaar eerder.

De EU export cijfers namen met 6 procent toe en dit voerde de druk op de wereldprijzen flink op, constateert Fonterra. Nadat de Australische zuivelindustrie eerder deze maand aangaf dat vooral de EU schuldig is aan het overaanbod, wordt deze mening nu ook gedeeld in Nieuw-Zeeland.  

De exportcijfers van de VS daalde in 2015 met maar liefst 9 procent. Deze afname is opmerkelijk, omdat de Amerikaanse melkproductie wel steeg, al was het maar met 1 procent. Door een sterke binnenlandse vraag naar kaas en boter, konden de Amerikanen de eigen melk goed kwijt op de interne markt. De sterke Amerikaanse markt verlicht het wereldwijde overaanbod dan ook enigszins.

Foto: Luiz Rocha / Shutterstock.com

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Nieuws melk

Nieuw-Zeelandse zuivel optimistisch 2024 in

Nieuws Melk

Fors meer winst en hogere melkprijs bij Fonterra

Nieuws melk

Fonterra rondt verkoop DPA aan Lactalis af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden