Deur niet openzetten voor VS

Ierse melkveehouders fel tegen EU-regulering

17 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness

Ierse boeren zijn fel tegen eventuele quoteringsmaatregelen van de Europese Unie om de melkproductie te reguleren. ‘Dit zet de deur wagenwijd open voor Nieuw-Zeelandse en Amerikaanse melkers’, zegt Eamonn Farrel, lid van de Irish Co-operative Organisation Society (ICOS), tegenover AgriLand.

Tegen iedere vorm van quotering gaan Ierse melkers in verzet

Volgens Farrel werkt de European Milk Board (EMB) aan een voorstel om de melkproductie  via de achterdeur opnieuw te reguleren en te limiteren. De EMB heeft een ‘Market Responsibility Programme’ opgezet waarmee de productie in crisistijden aan banden kan worden gelegd. Het komt er in het kort op neer dat iedere melkveehouder heffing betaalt in geval van overproductie. ‘Het ICOS is absoluut tegen elke vorm van quotering, dus ook tegen achterdeurmaatregelen als deze’, benadrukt Farrel.

Verder zegt Farrel dat de voorgestelde maatregelen totaal niet opwegen tegen marktreguleringmaatregelen als invoertarieven en uitvoerrestituties die voorheen golden binnen de EU. Daarbij wordt elke vorm van regulering onmiddellijk ‘afgestraft’ door landen als Nieuw-Zeeland en de VS, waardoor de Europese melkers weer terug bij af zijn, zo leeft de gedachte in Ierland. ‘De ICOS blijft daarom werken aan voorstellen voor maatregelen die wel realistisch zijn op EU niveau’, zo besluit Farrel. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden