Nederland PAS-laboratorium

PAS brengt geen vergunning weiden en mest

2 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness

Er is geen vergunning nodig om koeien te mogen weiden en meststoffen aan te wenden onder het programma aanpak stikstof (PAS). Dit maakt staatssecretaris Martijn van Dam bekend. Ondertussen kijken de Belgen geïnteresseerd naar de ontwikkeling in PAS-laboratorium Nederland. 

De PAS heeft als doelstelling de stikstofdepositie in de lucht te reduceren, wat weer goed is voor de natuur. Nederland telt in totaal 160 Natura 2000-gebieden en een grote veedichtheid en wordt door de Belgen daardoor gezien als het PAS-laboratorium.

Een onderwerp wat voor veel opwinding zorgde was de uitspraak van de Raad van State. Binnen de Natura 2000-gebieden geldt namelijk dat voor alles wat schadelijk kan zijn voor de natuurkwaliteit een vergunning nodig is. De aanname dat weiden en bemesten daar buiten vallen bleek echter niet juist. Wat inhoudt dat wanneer een veehouder zijn vee buiten wil doen in een dergelijk gebied hij eerst een vergunning moet aanvragen. 

Nu blijkt dat er in Nederland toch geen vergunning nodig is voor het weiden van vee en gebruik van meststoffen. Er is een vrijstelling die op 22 februari gepubliceerd is. Deze vrijstelling is mede ingegeven door de angst dat onzekerheid ervoor gaat zorgen dat er meer vee op stal blijft. 'Met de effecten van weiden en gebruik van meststoffen is rekening gehouden met het kader van de programma aanpak stikstof (PAS).' Maatregelen binnen de mest- en ammoniakwetgeving moeten deze negatieve effecten wegnemen.  

Voor de Belgen is deze ontwikkeling echter reden voor alertheid. Er zijn namelijk meer haken en ogen rondom de habitatrichtlijn die voor een nare bijsmaak kunnen zorgen. Voor Nederland zit er echter niets anders op dan deze testen ondergaan. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden