Varkenshouders niet

Melkveehouders kunnen extra btw terugvragen

14 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness

Veehouders die vanuit de landbouwregeling overgaan naar de normale btw-regeling kunnen met terugwerkende kracht waarschijnlijk een extra belastingvoordeel behalen. De rechtbank heeft Abab namelijk gelijk gegeven in een procedure over het opteren van btw voor gebruiksvee.

Abab spande de procedure in 2013 aan en de rechtbank heeft het accountants en adviesbureau nu in het gelijk gesteld. De rechter heeft beslist dat een ondernemer die overgaat van de landbouwregeling naar de btw-regeling alsnog voor een deel recht heeft op aftrek van btw op de kosten van jongvee en melkkoeien die op de optiedatum op het bedrijf aanwezig waren.

Ben Groenen, senior belastingadviseur bij Abab, zegt dat het punt is dat als een ondernemer gaat opteren er sprake is van een herzieningsregeling die aangeeft dat de btw die in de periode daarvoor is betaald, maar betrekking heeft op leveringen en diensten die na de optiedatum  btw-belast zijn verricht,  kan worden teruggevraagd. ‘Stel er is voor de optiedatum voer aangekocht, maar dit wordt pas na de optiedatum gevoerd, dan kan hierover btw worden teruggevraagd. Voor onroerende zaken hanteert de belastingdienst een herzieningsperiode van 10 jaar en voor roerende zaken een periode van vier jaar.’

De belastingdienst stelt echter dat diensten van vee meteen worden gebruikt. In het geval van kalveren, vaarzen en biggen is dat echter niet zo’, zegt Groenen. ‘Uit het jongvee dat op een bepaald jaar op de balans staat, haal je een stukje btw. Je hebt er immers voer ingestopt, er zijn geneesmiddelen gebruikt en er zijn bijvoorbeeld veeartskosten. Een veehouder die zelf een kalf opfokt heeft alle kosten, maar mocht de btw niet terugvragen terwijl het jongvee pas later kan worden gebruikt. Daar is Abab een procedure tegen gestart en de rechter heeft ons nu in het gelijk gesteld’, zegt Groenen.

Het voordeel kan oplopen tot 32 euro per stuks jongvee

Hoewel de belastingdienst nog de mogelijkheid heeft om in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter, heeft Abab wel al een berekening gemaakt van het voordeel dat de uitspraak kan opleveren. ‘Gelet op de kostprijzen en btw-percentages in 2013 is het gemiddelde voordeel per stuks jongvee circa 32 euro en per melkkoe circa 20 euro. Voor de koeien die nog maar het voor het eerst gekalfd hebben geldt een hoger bedrag en voor koeien die al vier jaar eerder voor het eerst melk produceerden geldt een laag bedrag’, zegt Groenen.

Groenen acht het niet waarschijnlijk dat er veel zeugenhouders zijn die voordeel kunnen doen met de uitspraak. ‘Voor wat betreft de zeugenhouders geldt dat die nagenoeg allemaal al gedurende langere tijd in de btw-regeling zitten. De uitspraak is dus maar voor een zeer beperkt aantal varkenshouders van belang.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden