Balen van emotie in discussie

Melkveehoudsters op de barricaden tegen kalf bij koe

15 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Een groep melkveehoudsters gaat vandaag (dinsdag) actie voeren tegen de aangenomen motie om een kalf langer bij de koe te houden. De melkveehoudsters, die op het bedrijf in de regel de zorg van de kalveren op zich nemen, bieden in Den Haag een petitie aan kamerleden aan met de oproep de motie in de prullenbak te gooien.

Eern meerderheid van de Tweede Kamer stemde onlangs in met een motie van de Partij van de Dieren dat melkveehouders de kalveren langer bij de koe moeten houden. Martijn van Dam, staatssecretaris van Landbouw, moet met een voorstel komen om dit te bewerkstelligen. Als het aan de melkveehoudsters ligt, komt dit plan er echter nooit. Zij bieden de kamerleden een brief aan, ondertekend door 230 melkveehoudsters, met een reeks argumenten om de motie niet uit te voeren.

De actie #Kalverliefde, verwijzend naar de hasthag op twitter, vloeit voort uit een initiatief van de Facebookgroep Koeienboerinnen waar meer dan 300 melkveehoudsters bij zijn aangesloten. Annely Langereis is één van de initiatiefnemers. Langereis: ‘het belangrijkste argument van onze brief omvat de gezondheid en het welzijn van de dieren. Deze is beter wanneer kalf en koe snel worden gescheiden, bijvoorbeeld doordat direct scheiden geen stress oplevert en de ziektedruk in een individueel hok veel lager is. Het probleem is dat mensen de dieren vermenselijken.'

Het probleem is dat mensen de dieren vermenselijken

Dat juist de vrouwen hebben besloten tot actie over te gaan, is volgens Langereis logisch. Op veel melkveebedrijven hebben de vrouwen de zorg over de jonge kalveren. De boerinnen zijn met name teleurgesteld dat de discussie rond het onderwerp op basis van emotie en niet op basis van feiten wordt gevoerd.

De melkveehoudsters hopen dat de actie tot gevolg heeft dat de motie van tafel gaat.  ‘Melkveehouders zijn gebaat bij gezonde kalveren en willen dat deze een goede start hebben. Vanuit de ervaring kunnen we zeggen dat de kalveren het beste al snel gescheiden worden van de koe. We hopen dat de kamerleden dit onderschrijven’, aldus Langereis. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
mia roosendaal 15 Maart 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10868712/Melkveehoudsters-op-de-barricaden-tegen-kalf-bij-koe]Melkveehoudsters op de barricaden tegen kalf bij koe[/url]
Goed initiatief, Thieme werkt de hele nederlandse veehouderij weg, het buitenland lacht in het vuistje .
schoenmakers1 15 Maart 2016
je kunt je toch niet voorstellen dat het je als veehouder onmogelijk gemaakt wordt om goed voor je vee te zorgen
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden