Ook varkenssector onder loep

EU lanceert steunpakket voor melkveehouderij

14 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness - 13 reacties

De Europese Commissie heeft een pakket aan steunmaatregelen gelanceerd om de penibele situatie voor melkveehouders te verlichten. Voor een groot deel van het pakket ligt het initiatief bij de Europese lidstaten zelf. Ook bekijkt landbouwcommissaris Phil Hogan de opties om de varkenshouderij de helpende hand te bieden.

Dit laat de Ierse landbouwcommissaris maandag in een verklaring weten na een vergadering van de Europese landbouwministers. Eén van de belangrijkste maatregelen is de mogelijkheid voor coöperaties en producentenorganisaties om vrijwillig afspraken te maken voor het beperken van de melkproductie. Normaliter is dit verboden volgens de kartelregels, maar de Europese regels biedt de mogelijkheid hier tijdelijk van af te wijken.

Een buitengewone maatregel die de Europese interne markt moet beschermen

In eerste instantie gaat het hier om een periode van een half jaar zijn zijn productieafspraken gebonden aan 'strikte regels'. 'Dit is een buitengewone maatregel die de Europese interne markt moet beschermen', verklaart Hogan in de verklaring. 'De maatregel is in 2013 ingevoerd in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, maar nog nooit gebruikt.' De landbouwministers konden het echter niet eens worden over een systeem van vergoedingen voor de melkveebedrijven die minder melk produceren.

Daarbij krijgen de lidstaten van de Europese Commissie tijdelijk de mogelijkheid om agrarische bedrijven maximaal 15.000 euro per jaar aan staatssteun te geven, los van de traditionele landbouwsubsidies. 'Dit kan direct worden uitgevoerd', aldus Hogan.

Ook gaat de Europese Commissie het plafond verruimen voor magere melkpoeder en boter die worden aangeboden voor de interventie. Tot nu toe lag het maximum interventievoorraad op 109.000 ton magere melkpoeder en 60.000 ton boter, maar de voorraad wordt nu vergroot naar respectievelijk 218.000 ton en 100.000 ton. Tevens gaat Hogan met de Europese Investeringsbank (EIB) kijken hoe agrarische bedrijven met financiële producten kunnen worden ondersteund om hun concurrentiekracht op de markt te verbeteren. 

Hogan belooft ook te gaan kijken naar nieuwe maatregelen om de preciare situatie van de varkensbedrijven in de EU te verbeteren. Zo heeft Hogan nieuwe plannen klaar liggen voor een nieuwe ronde van private opslag van varkensvlees, maar deze is nog niet door de lidstaten goedgekeurd. Ook gaat de landbouwcommissaris een zogeheten Meat Market Observatory oprichten, analoog aan het Milk Market Observatory die in 2014 is opgezet in de zuivelmarkt. Hier wordt alle marktinformatie in de EU verzameld om zo de kennispositie van de agrarische ondernemer te verbeteren.

Martijn van Dam, de staatssecretaris van Landbouw en de voorzitter van het overleg, zei dat de maatregelen binnen het bestaande budget moeten worden uitgevoerd. Wel hebben de ministers de Europese Commissie gevraagd op zoek te gaan naar extra middelen, waarbij mogelijk de zogeheten crisisreserve kan worden aangesproken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
13 reacties
konijn 14 Maart 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10868717/EU-lanceert-steunpakket-voor-melkveehouderij]EU lanceert steunpakket voor melkveehouderij[/url]
Hoe belachelijk kan het zijn Wanneer de pluimveelegsector jaren moet produceren onder de kostprijs gebeurt er niets. Zodra er maar iets te weinig word verdient in de melkveehouderij komt er meteen steun
De melkveehouders zijn gewoon zielige steuntrekkers.
Bambam 14 Maart 2016
Help! Brussel/Den Haag denkt ons weer te gaan helpen
tempo 14 Maart 2016
allemaal onzin,
ik heb niets gezien van eerste steunmaatregel en zal van 2e ook niets zien.wereld zit vol zakkenvullers en laaienlichters en komt niets bij de boer terecht.
richard 15 Maart 2016
weg met alle steun,blijven alleen winstmakende bedrijven over.
gaat 30% op de fles,geeft niks, minder koeien minder melk en geld over voor belangrijkere dingen
Luctor 15 Maart 2016
Waar zijn nu de gedelegeerden die vorig jaar rond deze tijd zeer goede vooruit zichten voor de zuivelmarkt verspreiden via de media. Zo doen ze nu nog wel eens uitspraken van die 0.40 euro cent komt zeker nog wel eens een keer terug.Ben dan ook van mening dat de melkveehouders gewoon een stelletje verwende kinderen zijn. Je zag dit gedrag toen ze die 0.40 per liter ook daad werkelijk een aantal jaren voor de melk kregen dankzij een beschermende markt. De meesten waren manager geworden en wilden als het even kon de handen schoon houden. Het werk werd uit besteed aan de loonwerker en agrarische uitzend bureaus.
tegen steun 15 Maart 2016
ongelooflijk verdienen de veeboeren een jaartje niks want verlies lijden ze nog niet eens. Ze lossen elke maand vaste bedragen af. En daardoor kunnen
ze nu even niet de bankrekening even niet boven nul houden.
Welke akkerbouwer kan maandelijks vaste bedragen aflossen?
Varkenshouder en akkerbouwers hebben regelmatig jaren dat ze niks verdienen. En nou moet een veeboer een keertje voor niks werken en dan
staat de eu gelijk klaar met steun.
Terwijl ze in het verleden ook al belachelijk hoge toeslagen kregen.
Er waren melkveehouders met 45 ha land kreeg bijvoorbeeld al 40000,- waarom???? En nu krijgen ze weer een systeem van zachte landing.
Waarom de ene sector wel en de andere niet. Volgens mij kun je beter de
toeslagen afschaffen dan krijg een gezonde markt.
Wel moet de eu markt beschermt worden tegen gen producten uit andere
delen van de wereld. Je kunt niet van veehouders, akkerbouwer en varkenshouders verwachten dat ze tegen de VS, Australië en Brazilië kunnen produceren. Door je markt te beschermen garandeer je de consument van
eerlijk en veilig voedsel en de boer van een redelijke prijs.
Maar je moet de boeren niet gaan subsidiëren om tegen de rest van de wereld aan te kunnen,
o ,o 15 Maart 2016
beste tegen steun was het hier of in de boerderij maar ik vorige week nog gelezen dat de akkerbouwers de meest verdieners zijn over een langere periode
melkveehouder uit Grunn 16 Maart 2016
Het hoe en waarom de EU melkveehouders en varkenshouders tijdelijk steunen??
Ik begrijp werkelijk niet waarom hier lezers zo afzetten tegen tijdelijke steunmaatregelen voor beide sectoren. Het antwoord is eigenlijk vrij gemakkelijk te motiveren en uit te leggen. Politiek, beleidmakers, voorlichters, banken en melkindustrie hebben de melkveehouders jarenlang een zachte landing in het vooruitzicht gesteld en toegang tot de enorme wereldmarkt, door de melkquota af te schaffen.Door de handelsbarrière en blokkades van de EU en Rusland over en weer hebben de melkveehouders en de varkenshouders niet de hun beloofde toegang tot de wereldmarkt (waarvan Rusland deel uitmaakt). Dat nu de EU haar verantwoordelijkheid neemt beide sectoren hiervoor te compenseren met (tijdelijk) flankerend beleid is een hele wijze houding en beslissing. Ik roep hierbij onze staatsecretaris voor landbouw hierbij op om zich niet tegen deze maatregelen te verzetten en zijn verantwoordelijkheid te nemen en zowel de varkenshouders als ook de melkveehouders daadwerkelijk te steunen met de maatregelen welke beschikbaar zijn.
geert 18 Juli 2016
De EU houdt de boeren een worst voor,ze zijn de boeren liever kwijt dan rijk,dan kunnen de regeringsleiders en de ambtenaren van het geld lekker hun eigen feestjes houden ,lekker zuipen en vreten
Paul 19 Juli 2016
Steun ? welke steun, ik heb er nog geen cent van gezien.
LEO 19 Juli 2016
De akkerbouw is al vele decennia bezig om de veehouders te steunen met voer onder kostprijs.
Het is zo langzamerhand tijd om de graanprijzen te verdubbelen, de afnemer blijft immers altijd gecompenseerd worden door de burgers via de overheid.
Abonnee
betweter 19 Juli 2016
er is niemand in de veehouderij die hier iets van terug ziet, alleen de natuur, gruttonesten tellen daar krijg je dat geld voor,maar je bent snel uitgetelt want doordat alle roofdieren mogen blijven met steun van dat geld worden er minder kuikens groot en het andere geld gaat naar koeien in de wei, cursus hoe dat moet, boeren moeten zich schamen dat ze koeienfluisteraars steungeld geven om de boeren uit te leggen hoe je moet omweiden, dat kon mijn opa vroeger al met ogen dicht, wat een rare wereld creeeren we toch!
Rabo 19 Juli 2016
Dat zag een blinde nog wel aankomen dat dat fout zou gaan met al die uitbreidingen toch
Kees 26 Juli 2016
Ik kan het niet meer volgen. Eerst het melkqoutum eraf halen, dan krijg je weer teveel. De banken wilde de boeren wel financieren. En nu moet er weer geld bij omdat ze het niet redden. Laten we nu is ophouden deze doodlopende industrie te blijven steunen met overheidsgeld. Daarbij komt ook nog dat vanuit milieu en gezondheid de veestapel beter drastisch, zeker met 50% naar beneden moet willen we weer een leefbaar gezond Nederland krijgen. En als wij dat hier voor elkaar krijgen en daarmee ook nog eens als het nodig mocht zijn, duurzaam soja te importeren dan zijn we helemaal goed bezig. Maar het beste is natuurlijk de kringloop van mest/ voer sluiten op nationale schaal. Maar helaas economie gaat boven milieu en gezondheid, economie is groeien. Maar hoezo groeiende economie, als je de varkens sector neemt dan zeggen de werkelijke cijfers totaal iets anders het kost meer dan dat het opbrengt. Het is gewoon een schijneconomie wat overeind blijft met het rondpompen van geld.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden