Geen level playing field

Nederlandse zuivelsector sceptisch over steun EU

15 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness

LTO Nederland en de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) is sceptisch over de vrijwillige productiebeperking en het effect daarvan op de melkprijs. De organisatie denkt dat de prijs dusdanig afhankelijk is van de wereldmarkt, dat hevige prijsschommelingen onontkoombaar zijn. 

De NZO verwacht dat er 'hier en daar' een effect merkbaar wordt, maar geeft niet hoog op van de aangekondigde maatregelen. Liever zag de belangenbehartiger dat de transparantie van de Europese zuivelmarkt verbeterd wordt en dat handelsbarrières worden weggenomen. 

Kans dat overheid 15.000 euro per ondernemer uit haar begroting voor steun is klein

De branchevereniging, die van dertien zuivelondernemingen de belangen behartigt, laat bij monde van woordvoorder René van Buitenen weten dat er daarnaast sprake is van concurrentievervalsing. 'De kans dat de Nederlandse overheid 15.000 euro per ondernemer uit haar begroting haalt om deze te steunen, is klein. Andere landen zullen dit wel doen, wat het level playing field natuurlijk niet ten goede komt. 

Ook Kees Romijn, voorzitter van LTO Melkveehouderij, is ontevreden over deze regeling. 'het zal elders in Europa leiden tot staatssteun aan bedrijven en dat is slecht voor Nederland.' De NZO is wel positief over het besluit om meer boter en mager melkpoeder voor een langere periode uit de markt te nemen. Dit onderschrijft Romijn ook. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden