Voor teelt snijmaïs

Fosfaatmeststof beschikbaar voor derogatie bedrijven

16 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness

Tot voor kort was het voor derogatie bedrijven niet mogelijk minerale fosfaat in te zetten bij de teelt van snijmaïs. Met behulp van wetenschappelijk onderzoek is het producent Groupe Roullier gelukt om voor de fosfaatmeststof Physiostart PPlus toelating te krijgen. Deze startmeststof gebruikt herwonnen fosfaat.

De fabrikant van Physiostart PPlus is het Franse Groupe Roullier. In Nederland wordt de meststof door Timac Agro vermarkt. Een onderdeel van het bedrijf. Dit microgranulaat wordt in maïs, aardappelen en andere gewassen al jaren toegepast.

Physiostart PPlus is de enige fosfaat-meststof voor derogatie bedrijven

‘In 2014 werd besloten dat veehouderijbedrijven die deelnemen aan derogatie niet langer minerale fosfaat mogen gebruiken’, legt Timac-directeur Nico Stuijt uit. ‘Als alternatief voor een startmeststof bij maïs boden we daarom een formule met stikstof en kali aan. Die kan een gelijkwaardige beginontwikkeling realiseren, maar bevat uiteindelijk geen fosfaat. Dat is met deze toelating opgelost. Door zijn nieuwe formulering is Physiostart PPlus de enige fosfaatmeststof voor derogatie bedrijven.’

Magnesium-ammoniumfosfaat is als ruwe grondstof niet op te nemen door de plant. In een fabricageproces bewerkt de producent deze meststof dusdanig dat de fosfaat veel beter opneembaar wordt door de plant, bij kieming en beginontwikkeling. Daarvoor wordt het microgranulaat, in kleine hoeveelheid, net naast het zaad toegediend. Met behulp van de biostimulant Physio Plus wordt de groei van haarwortels bevorderd.

10

kg/ha

neemt de stikstofbenutting toe

Op basis van wetenschappelijk onderzoek door PPO/WUR is herwonnen fosfaat toegelaten op derogatie bedrijven. Daarnaast mag het ook binnen de akkerbouw en tuinbouw worden ingezet. Uit het onderzoeksrapport blijkt dat de drogestof opbrengst van snijmaïs met deze rijenbemesting hoger ligt ten opzichte van geen rijenbemesting met fosfaat. Ook is aangetoond dat de stikstofbenutting met 10 kg/ha toeneemt, waardoor minder nitraat uitspoelt en in het grondwater terecht komt.

‘De herwonnen fosfaat als basis grondstof is door ons tot een mooie granulaat te produceren, die praktisch verwerkbaar is’, weet Stuijt. ‘Veel loonwerkers en boeren beschikken al over een microgranulaatstrooier op hun zaaimachine, waar ze het product mee toe kunnen dienen.’ Timac vervolgt het onderzoek naar de toepassing van herwonnen fosfaat in snijmaïs, maar ook het effect in aardappelen en fijnzadige gewassen. Volgens de fabrikant is deze toepassing slechts een eerste stap en levert het een bijdrage in het hergebruik van mineralen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden