Door lage melkprijs

Nieuw-Zeelandse banken testen crash melkveesector

17 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De lage melkprijs voert de spanning in Nieuw-Zeelandse zuivelsector hevig op. Doordat melkveehouders kampen met slechte cijfers, staat ook de banksector onder druk. Om goed voorbereid te zijn op mogelijke scenario’s zijn enkele banken uit het land blootgesteld aan een zogeheten stresstest en de uitkomsten daarvan liegen er niet om.

De prestaties van de zuivelsector liggen bij Nieuw-Zeelandse banken altijd onder de loep. De waarde van uitstaande leningen aan melkveehouders wordt geschat op 38 miljard NZ dollar (22,6 miljard euro), wat neerkomt op ongeveer 10 procent van de totale kredietverlening.

De tegenvallende opbrengsten hebben er flink ingehakt bij Nieuw-Zeelandse melkers. Meer dan de helft van de bedrijven verkeert momenteel in zwaar weer en draaien, voor het tweede achtereenvolgende seizoen, rode cijfers. De Reserve bank of New Zealand achtte in 2015 de situatie al dusdanig zorgwekkend, dat in het najaar van vorig jaar vijf belangrijke banken zijn getest op financiële weerbaarheid. In deze test is gekeken hoe de banken reageren aan de hand van twee mogelijke scenario’s.

In het ergste geval kunnen de verliezen oplopen tot 3 miljard NZ dollar

In het meest positieve scenario werd uitgegaan van een uitbetaling van 5,25 dollar per kg milk solids en een waardevermindering van 20 procent voor grondprijzen tot 2017-2018. In het negatievere scenario werd gerekend met melkprijzen tussen de 3 en 5 NZ dollar per kg milksolids  en een afwaardering van 40 procent van de grondprijzen tot 2019-2020.

Deze scenario's zijn bepaald niet onrealistisch, want Fonterra heeft vorige week bekend gemaakt zijn prognoseprijs voor het lopende seizoen te verlagen, waardoor melkveehouders maximaal een prijs kunnen beuren (inclusief dividen) van 4,25 tot 4,30 NZ-dollar. Dat is slechts 19,04 tot 19,26 euro.  

Volgens Bernard Hodgetts, macro-econoom bij  de Reserve Bank, liggen de verliezen van de banken in beide scenario’s tussen de 3 en 8 procent op het totaal uitstaande kapitaal. In het ernstigste geval kunnen de verliezen oplopen tot ongeveer 3 miljard NZ dollar (1,78 miljard euro).

Voor de banken kan het betekenen dat zo’n 25 procent op uitstaande leningen moet worden afgeschreven. De test laat ook zien dat, als de marktomstandigheden aanhoudend slecht blijven, banken voorbereid moeten zijn op waarde vermindering van de grondprijzen. Bij negatieve marktomstandigheden is er fors minder vraag naar grond, waardoor de prijzen automatisch afwaarderen. Volgens de Reserve Bank doen de banken er daarom verstandig aan om extra kapitaal aan te houden. 

The New Zealand Bankers Association laat uit monde van CEO Antony Buick-Constable weten dat het banksysteem veerkrachtig genoeg is om een financiële crisis in de zuivelsector op te vangen. Daarbij zien bankiers genoeg aanknopingspunten voor een herstel van de melkprijs op de lange termijn. Om deze moeilijke periode door te komen, roept Buick-Constable banken op om melkveehouders juist in deze moeilijke tijden bij te staan.

Volgens de voorman hebben Nieuw-Zeelandse banken financiële ruimte om mee te denken met de financiële situatie van een individuele melker. Zo worden ondernemers bijgestaan in financieel beheer en bedrijfsbegeleiding. Daarnaast is het ook mogelijk om afbetalingsverplichtingen tijdelijk op te schorten. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Theo 17 Maart 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10868764/Nieuw-Zeelandse-banken-testen-crash-melkveesector]Nieuw-Zeelandse banken testen crash melkveesector[/url]
Melkveehouders, ofwel de armoezaaiers van de toekomst.
Jan 18 Maart 2016
Trurig voor de hardwerkende boer
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden