Rekentool DCA en CAH

Even rekenen: kan driemaal daags melken uit?

22 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness - 8 reacties

Twee keer per dag melken, is de gangbare frequentie op een melkveebedrijf met een melkstal. Maar kan driemaal daags melken een hoger rendement op leveren? Dat kan een melkveehouder nu eenvoudig uitrekenen met de nieuwe rekentool Driemaaldaags melken.

Deze rekentool is ontwikkeld uit een bijzondere samenwerking van DCA met CAH Vilentum. Hierbij kregen zes groepen van ieder vijf studenten van de CAH binnen hun semester de opdracht tot de ontwikkeling van een rekentool die agrarische ondernemers ondersteunen in hun management. Het beste en meest doordachte concept werd vervolgens door DCA-ICT omgebouwd tot een echte online rekentool voor op de rekentoolpagina van Boerenbusiness.nl, die inmiddels 22 rekentools telt.

De ideeën van de groepen studenten varieerden van een graanopslag rendementstool, break-evenpoint vleesvarkens houden, kosten per gewas en een handige tool voor de berekening van de hoeveelheid mest bij het gebruik van een eigen mesttank. Uiteindelijk is er door een jury bestaande uit onder meer Kees Maas, directeur van DCA, en enkele leraren van CAH Vilentum een winnaar gekozen.

Wilt u weten of het voor u economische aantrekkelijk is om driemaal daags te gaan melken?

De winnaars van de DCA rekentool competitie hebben een rekenschema ontwikkeld voor het wel of niet driemaal daags melken. In de huidige trend met fosfaatrechten, beweeglijke grondstofprijzen en grillige melkprijzen kan het sneller aantrekkelijk zijn om driemaal daags te melken. Hier wordt duidelijk op de emotie en ratio gespeeld van de ondernemer en is het dus de vraag of dit economisch aantrekkelijk is.

De voor- en nadelen van driemaal daags melken worden teruggebracht naar koele harde cijfers. Met een paar invulvelden ben je als melkveehouder helder met de economische gevolgen van het driemaal daags melken. Wilt u weten of het voor u economische aantrekkelijk is om driemaal daags te gaan melken? Klik dan hier en vul de rekentool in.

De winnende groep, die naast het bouwen van de rekentool ook de wisselbeker in ontvangst mocht nemen, wordt door de jury geroemd om zijn eenvoud en goede handleiding. De presentatie en uitleg van de tool gaven verder de doorslag. In de toekomst ontwikkelen DCA en CAH Vilentum op regelmatige basis nieuwe rekentools en stellen ze beschikbaar aan de sector.

DCA ontwikkelt al een aantal jaren rekentools voor de agrarische sector. Deze rekentools kunnen agrarische ondernemers gebruiken om voorkomende beslissingen snel door te rekenen. En daarmee een beslissing te kunnen nemen die is gebaseerd op ratio en cijfers en niet op onderbuik gevoel en stemming.

De winnaars van de DCA rekentool competitie met van links naar rechts: Ginet Schultz, Jan de Haan, Christiaan Groendijk en Aline Jochemsen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Paul 22 Maart 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10868837/Even-rekenen:-kan-driemaal-daags-melken-uit?]Even rekenen: kan driemaal daags melken uit?[/url]
Misschien kan het wel uit, maar je moet er ook nog wel zin in hebben.
Abonnee
durk 22 Maart 2016
Leuke tool, het kan voor mij niet uit. Gelukkig maar :)
kees van den berg 22 Maart 2016
berekening klopt niet hij telt maar de helft van de extra te verwachten melkopbrengst
Frits flits 22 Maart 2016
Bij mij gaat het goed!
Ik moest wel even het vet + eiwitgehalte invoeren.
erwin midden europa 22 Maart 2016
volgens mij met deze prijzen is elke keer dat je melkt er 1 teveel
Fredje 22 Maart 2016
@ erwin miden europa. Haha wat een opmerking :) Is toch niks mis met de opbrengstprijs? Nu komt het ondernemersschap pas naar boven bij melkveehouders.. Zorgen voor een lagere kostpijs dus
cornelis 22 Maart 2016
als het bij derobotmelker uit kan kan het bij de melkstal ook uit
erwin midden europa 22 Maart 2016
@ fredje ben ik helemaal met je eens. We zullen zien waar de echte ondernemers zitten in nl. Betreft kostprijs verlaging
geert 23 Maart 2016
Het is lood om oud ijzer,wil je voordeel hebben,dan moet je het zelf doen,uitbesteden kost ook weer geld,maar als je het zelf allemaal doet is het weer slavernij,ik heb er ervaring mee .
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden