Pilot in de maak

Waterkwaliteit nog troef voor derogatie en fosfaat

22 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

De actiegroep Innovatief uit de Knel laat de fosfaatrechten niet zomaar over zich heen komen. Uiteindelijk draait het allemaal om de kwaliteit van het grondwater en naar Belgisch voorbeeld wordt daarom gewerkt aan een pilot gericht op de waterkwaliteit. 

De Tweede Kamer moet zich nog gaan buigen over het voorstel rondom het stelsel voor de fosfaatrechten, maar dat ze er gaan komen staat vrijwel vast. Toch laat de zuidelijke actiegroep Innovatief uit de Knel het er niet bij zitten.

Zo slaagde België er in om middels een stelsel van waterkwaliteitsmetingen de derogatie te behouden. Een methode waarmee het probleem direct, namelijk de minder kwaliteit van het water, aangepakt kan worden. Er wordt bij deze methode afgestapt van de generieke normen. 

Vakmanschap weer in beeld

Nu praat de actiegroep met de provincie Noord-Brabant en het LIB (Landbouw Innovatie Brabant) over het opzetten van een pilot. Hier kunnen 20 melkveebedrijven aan meedoen, waarbij in het najaar aselectief verdeeld over de percelen monsters genomen gaan worden van het grondwater of het eigen slootwater. Bij het opzetten van de pilot is nauw samengewerkt met de Hooibeekhoeve in Geel, die het Vlaamse stelsel van waterkwaliteitsmetingen coördineert. 

Door bedrijfsspecifiek de waterkwaliteit te gaan monsteren claimt de actiegroep dat vakmanschap weer in beeld komt. De ondernemer wordt dan afgerekend op zijn milieuprestatie. 'Knoeiers worden dan buiten spel gezet.' Het meten van de waterkwaliteit zou ondernemers 250 euro per jaar gaan kosten. Het streven bij dit voorstel is het overbodig maken van fosfaatrechten. 

Eerder riepen biologische melkveehouders al om vrijstelling, omdat ze de ruimere mestnomen die derogatie meebrengt niet benutten. Tegelijk becijferde het Landbouw Economisch Bureau (LEI) dat geen derogatie de sector 155 miljoen euro gaat kosten. Ter vergelijking: de laatste superheffing kostte Nederland 140 miljoen euro.

Ook liet staatssecretaris Martijn van Dam weer veel stof opwaaien door toch te praten over een escape die het uitwisselen van varkens- en pluimveerechten tegen fosfaatrechten mogelijk maakt. Daarmee blijft de onzekerheid voor ondernemers groot, met name doordat de Tweede Kamer er nog over moet praten en doordat elke uitbreiding van de groep knelgevallen een grotere korting oplevert voor de rest.      

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Breton 22 Maart 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10868844/Waterkwaliteit-nog-troef-voor-derogatie-en-fosfaat]Waterkwaliteit nog troef voor derogatie en fosfaat[/url]
Ach dit zijn de laatste stuip trekkingen voor dat de derogatie verdwijnt .
Iedereen zal uit eindelijk aan de Europese norm moeten voldoen , ook de Nederlandse boeren . Het zal even slikken zijn voor de Nederlandse boer maar bereid jullie er maar op voor .
Boertje 22 Maart 2016
Zo kan elke groep wel een reden verzinnen dat fosfaatrechten niet nodig zijn.
Hoop niet dat die pilot goedkeuring krijgt. Dit zijn juist de groep grote groeiers die het voor iedereen verpesten. Ikke, ikke en de rest kan stikken.
geert 26 Maart 2016
De grootste fosfaatvervuiling heeft plaats in het westen van het land op het oppervlaktewater. bij de grote steden ,waar de rioolzuiveringsinstallaties steeds bij grote regenval de installaties gewoon moeten openzetten om de overtollige vervuilde massa moeten lozen omdat ze geen voldoende opslagcapiciteit hebben,Is het water dan vervuild,dan wijzen ze naar de boeren alsof die dat gedaan hebben. Dit is een smerige manier van politiek bedrijven.
bas 28 Maart 2016
Ach ja zolang we niet bij het begin van de inlaatkanalen beginnen met watermonsters nemen zul je ook niet weten wat bemesting en bestrijdingsmiddelen voor effect hebben. Dat fosfaat voor een groot deel uit de steden komt is een publiek geheim.
john 28 Maart 2016
zo is het wel eerlijk.. en eigenlijk ook de enige manier om straks derogatie te behouden!. het gaat om de bodem niet om de staarten
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Nieuws Aardappelen

Hard bewijs voor nieuwe oogstdeadline aardappelen

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden