Inside: Melk & Voer

Waarom prijs snijmaïs maar niet wil dalen

29 Maart 2016 - Herma van den Pol

Vraag en aanbod maken of breken een prijs en toch houdt de prijs van snijmaïs relatief goed stand. Hoe dit kan schetst een analyse van Boerenbusiness Voer, onderdeel van het abonnement Melk en Voer. Ook wordt er ingegaan op de prijs van hooi en stro.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Laat een melkveehouder kiezen bij hooi en stro en hij gaat toch voor het duurdere product. Opmerkelijk. Bij de handel in snijmaïs is het echter centenwerk, maar dit wordt niet doorgetrokken tot de structuurproducten. Zo kan het dat op de ene markt de handel doorloopt, terwijl de andere tak van sport er stilletjes bijligt.

55

euro

onderkant voor snijmaïs

Zo af en toe gaat er een vracht snijmaïs weg, maar van een vlot lopende handel kan bij lange na nog niet gesproken worden. Het begint er steeds meer op te lijken dat het een mager jaar gaat worden voor snijmaïs. Toch zakken de prijzen niet verder weg. Want ook verkopers hebben geen haast en stellen daarom de prijzen niet naar onderen toe bij. 

Het levert een markt op die min of meer in balans is. Daarbij ligt de onderkant voor 32 tot 33 procent droge stof op 55 euro bij een bovenkant van 58,50 euro per ton franco boerderij. Een enkeling levert tegen deze prijs snijmaïs van een hogere kwaliteit. Goed nieuws voor melkveehouders zijn de lage grondstofnoteringen. Die maken dat er aantrekkelijk geprijsde alternatieven voor handen zijn. Noem bijvoorbeeld geplette maïs.   

Dat het financieel allemaal wat lastiger is op de melkveebedrijven merken ook de bedrijven die zaaizaad leveren. Zo geeft Limagrain aan ten opzichte van vorig jaar ongeveer een derde minder zaaizaadbestellingen binnen te hebben. Wordt het areaal kleiner of niet? Limagrain schat in van niet, maar wel dat de laatste zaaizaadbestellingen veel later dan vorig jaar gaan plaatsvinden. Minder waarschijnlijk is het dat de akkerbouwers die vorig seizoen kozen voor snijmaïs dat dit jaar weer gaan doen.    

Nog stiller is het in de handel van kuilgras. Iets wat wellicht ingegeven wordt door de positieve verwachtingen voor het weer en de zichtbare grasgroei. Kan er vroeg begonnen worden aan de eerste snede of niet? Het is alles bepalend voor de grasgroei. 

Een derde minder zaaizaadbestellingen binnen 

Hier tegenover staat de markt voor voeraardappelen. Waar een niet te ruim aanbod de prijs vasthoudt op 35 euro per ton. Een flinke prijs. Toch vinden hier nog transacties plaats. 

Meer actie wordt gezien op de markt voor structuurproducten. Daar gaat de handel gestaag door. Voor tarwestro begint de prijs op 100 euro. Voor gesneden product ligt de prijs eerder op 110 tot 115 euro per ton. Voor fabrieks gehakseld product ligt de prijs eerder rond de 165 euro per ton. Verbazend genoeg zijn er nog melkveehouders die gaan voor het fabrieks gehakselde product. Op structuur wordt niet bezuinigd. Voor gerst gelden vrijwel dezelfde prijzen maar dan met een premie van 5 euro.  

Muurvast zitten tegelijkertijd de prijzen van graszaadhooi. Die noteren al weken onveranderd en ook deze week komen prijzen niet in beweging. Zo geldt voor de meeste rassen een prijs van 125 tot 130 euro, waar Roodzwenk een premie van 10 euro opschrijft. 

Minder eenduidig zijn de prijzen voor weidehooi. Er is nog aan te komen, maar op het moment dat het er is wordt het product ook weer rap verkocht. Het merendeel gaat daarbij naar paardenhouders. Hier wordt een spreiding opgeschreven van 165 tot 220 euro per ton. 

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden