Productiebeperking weinig zinvol

Niet voor niets afscheid van melkquotum genomen

1 April 2016 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

Precies een jaar geleden schudde Europa de ketenen van het melkquotum van zich af. Na ongeveer 30 jaar kregen melkveehouders weer de vrijheid terug. Hoe kijkt de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) een jaar na het opengaan van de markt tegen de afschaffing aan. Was het een flop of niet?

'De lange termijn vooruitzichten voor de internationale zuivelmarkt zijn goed. Door de gunstige klimatologische omstandigheden, de strategische ligging met goede afzetmogelijkheden en de uitstekende logistieke infrastructuur kan de Nederlandse zuivelsector daar goed van profiteren.' Het is de reden waarom de zuivelsector zo graag van het quota af wilde. 

Lage melkprijs niet alleen door opengaan van Europese markt 

De NZO benadrukt daarbij dat de lage melkprijzen niet alleen toe te schrijven zijn aan het opengaan van de Europese markt. Vraag en aanbod zijn immers de factoren die een markt maken of breken. Zo is er niet alleen meer melk in Europa, maar ook in de VS, terwijl China en Rusland in vergelijking met de jaren ervoor veel minder zuivel importeren. 

Dat de lage melkprijzen hard aankomen erkent ook de NZO. 'Melkveehouders en zuivelproducenten voelen het extra omdat de afgelopen twee jaar de prijs juist relatief hoog was.' Op de vraag waarom de zuivelindustrie de enorme groei niet zag aankomen blijft het antwoord schuldig. Wel wordt aangegeven dat de groei groter was dan verwacht.

Ondanks de groei is productiebeperking volgens de NZO weinig zinvol. 'We hebben niet voor niets afscheid genomen van het melkquota. De Europese zuivelsector en zeker een land als Nederland heeft veel baat bij een open wereldmarkt.'

Ondertussen wordt het risico van de lage melkprijs bij de melkveehouder en verwerker neergelegd. 'Het managen van risico's die prijsschommelingen met zich meebrengen is de verantwoordelijkheid van de individuele ondernemers: melkveehouders en zuivelverwerkers.' Melkveehouders kunnen in goede tijden reserves opbouwen en de financiële verplichtingen afbouwen, waar verwerkers de risico's kunnen spreiden. 

Op de belangrijkste vraag wanneer de markt zich gaat herstellen blijft het antwoord uit. Daarvoor verwijst de NZO naar de prognose van de Rabobank. Die gaf eerder aan pas na 2016 herstel te voorzien. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Tonny 1 April 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10869031/Niet-voor-niets-afscheid-van-melkquotum-genomen-]Niet voor niets afscheid van melkquotum genomen[/url]
Zou ook te gek zijn dat de NZO samen met LTO haar lobby voor afschaffen van het melkquotum als een verkeerde keuze zou bestempelen. Als het inkomen van de heren achter het bureau eenzelfde duikeling zou maken was het quotum al weer ingevoerd
guppie 1 April 2016
Dat weet ik zeker en velen met ons......
dampie 1 April 2016
nzo lees fc hoe meer melk hoe beter het is prijs is niet hun zorg
Pieter 1 April 2016
Hoezo ligt het risico bij de melkveehouder en de verwerker ?
Bij de belasting betaler zul je bedoelen, de melkveehouders worden zwaar gesubsidieerd, en als ze niet mee kunnen komen met de wereldmarkt worden de producten gekocht door jawel de belasting betaler.
Jan 2 April 2016
Leg het eens uit wat je bedoelt, Pieter?
TW 4 April 2016
Naar mijn idee is het precies andersom @Pieter. De inkomensondersteuning wordt al jaren afgebouwd en productsubsidies zijn er al helemaal weinig meer. maw, het goedkope voedselpakket wordt gesubsidieerd door de boer.
Aan iedereen die van mening is dat de lage melkprijzen het gevolg zijn van de afschaffing van het melkquotum: Kijk de grafieken van een jaar of acht nog maar s terug. Melkprijs was toen onder quotumomstandigheden nog lager dan op dit moment.
Quotum zonder marktondersteuning is gewoon een heel slecht systeem.
Pieter 4 April 2016
@ Jan, de melkveehouder krijgt bedrijfstoeslag of betalinsrechten, vergoeningspremie, basispremie enz. de verwerker krijgt exportsubsidie en als de melk die geexporteerd moet worden onder de interventieprijs komt wordt het opgekocht.
@TW, dit geld voor 25% van de melk de rest gaat de wereldmarkt op, als alle financiele hulp zou komen te vervallen hebben we in nederland gratis melk.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden