Petitie Stichting Mesdag Zuivelfonds

Kijk niet alleen naar landbouw bij waterkwaliteit

11 April 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Sharon Dijksma, de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, moet niet alleen naar de Nederlandse landbouw kijken als bron van de concentraties stikstof en fosfaat in het oppervlaktewater. Ook drie andere bronnen moeten worden onderzocht en onderdeel gaan vormen van het beleid om de waterkwaliteit te verbeteren.

Dit is de strekking van een petitie Waterkwaliteit die de Stichting Mesdag Zuivelfonds dinsdag aanbiedt in de Tweede Kamer aan de leden van de vaste commissie van Infrastructuur en Milieu. Met als doel het Nederlandse stikstof- en fosfaatbeleid kritisch aan de kaak te stellen. Volgens de stichting lijkt het nu net of Nederland enkel naar de landbouw kijkt als oplossing voor het probleem van de waterkwaliteit.

Een probleem die de overheid volgens Mesdag overigens zelf heeft gecreëerd door voor lagere stikstof- en fosfaatnomen te kiezen. De Europese Commissie heeft lidstaten juist vrijheid gegeven om een reële normering aan te houden, waarbij rekening wordt gehouden met de lokale omstandigheden in een land. 

​Er is geen verband tussen fosfaatuitstoot en veehouderijregio's 

In de petitie wordt staatssecretaris Van Dam opgeroepen om naast de invloed van de landbouw ook de riooloverstorten, watervogels en natuurlijke kwel en andere natuurlijke bronnen te betrekken bij het verbeteren van de waterkwaliteit. Stichting Mesdag roept de regering op om de hoogte van stikstof en fosfaat in het oppervlaktewater beter te baseren op de lokale omstandigheden.

Daartoe moeten metingen worden gedaan waar de daadwerkelijke fosfaatconcentraties vandaan komen. Op basis daarvan kan het beleid tussen de vier belangrijkste bronnen van stikstof en fosfaat beter in balans worden gebracht. De petitie van Mesdag wordt ondersteund door op de resultaten van het onderzoek ‘Waterkwaliteit en veehouderij’. 

De uitkomsten van dit rapport laten zien dat er geen verband is tussen hoge fosfaatbelasting en gebieden met hoge intensieve veeteelt. Ook wordt gepleit voor normeringen op basis van metingen in plaats van rekenkundige schattingen die gebruikt worden. Zo kan precies in kaart worden gebracht welke bronnen in welke mate debet zijn aan fosfaatuitstoot.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
geert 15 April 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10869163/Kijk-niet-alleen-naar-landbouw-bij-waterkwaliteit]Kijk niet alleen naar landbouw bij waterkwaliteit[/url]
Ook de riooloverstorten zijn grote vervuilers ,vooral in Zuid - Holland met het hoogste fosfaatgehalte in het oppervlakte water,het dichtst bevolkte gebied van Nederland moeten ze bij grote regenval de boel ongezuiverd lozen. Politici en ambtenaren ontkennen dit steeds en wijzen maar steeds naar de boeren omdat hun dat beter uitkomt. De leugen regeert !
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden