Inside: Melk en Voer

Waarom voerprijzen nu toch onder druk staan

12 April 2016 - Herma van den Pol

Het slechtste jaar in tijden wordt dit voor de handel in snijmaïs. Niet alleen de vraag laat het afweten ook de kwaliteit. Een analyse van Boerenbusiness voer schetst de achtergronden. Ook wordt er ingegaan op de ontwikkelingen bij stro, hooi en voeraardappelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Steeds meer melkveehouders komen financieel in lastig vaarwater terecht. Het is daardoor ook niet vreemd dat er gesproken wordt over meer en meer bedrijven die te koop komen te staan. Andere proberen het vol te houden door waar mogelijk zo weinig mogelijk geld uit te geven. Met name dit laatste wordt gevoeld in de handel met ruwvoerders.  

55

euro

voor snijmaïs franco boerderij

Wanneer er al aankopen plaatsvinden dan wordt er veelal gekozen voor een zeer kleine aankoop. Tegelijk duiken er steeds meer partijen snijmaïs op die nat zijn of van een lage kwaliteit. Ook deze drukken de prijs omlaag en gaan weg tegen prijzen onder de 50 euro per ton, franco boerderij. Een prijs van 60 euro per ton franco boerderij wordt dan ook steeds minder haalbaar. Gemiddeld zakt de prijs van snijmaïs terug naar 55 euro per ton. 

Rustig is het eveneens in de handel van kuilgras (1,50 euro per procent droge stof) en voeraardappelen (35 tot 40 euro per ton). Bij kuilgras is het aftellen tot de eerste snede. Met name de laatste dagen begint het gras te groeien, waardoor er goede hoop is op een vlotte eerste snede. 

Een goede vraag blijft er ondertussen, tegen stabiele prijzen, naar structuurproducten. Hoewel hier meer actie is dan in de ruwvoeders blijken ook hier bestellingen kleiner in vergelijking met andere jaren. De markt trapt af rond de 100 euro, voor gesneden product neemt de prijs toe tot 110 euro voor tarwe en 115 euro per ton franco boerderij voor gesneden gerst. De top wordt gevormd door fabrieks gehakseld product wat nog 40 tot 50 euro duurder uitpakt.   

Veel groter is de spreiding bij weidehooi. Die begint op 150 euro per ton en noteert aan de bovenkant een 220 euro voor het kwalitatief beste product. Graszaadhooi doet 125 tot 130 euro per ton voor Engels Raai tegen een 145 voor Roodzwenk.

Alles bij elkaar is de voerhandel een directe spiegel van de situatie in de melkveehouderij. Problemen die elke maand verder toenemen nu de melkprijzen al langere tijd op een laag niveau staan. Het geeft te denken voor volgend seizoen nu herstel voorlopig nog niet in zicht is.   

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden