Inside: Melk & Voer

Ruim maand aan melk extra in Nederland

13 April 2016 - Redactie Boerenbusiness

Met hoeveel gaat de Nederlandse melkproductie stijgen na het einde van het melkquotum? Dat was de grote kwisvraag in de eerste maanden van het vorig jaar, toen de melkquotering na ruim drie decennia op zijn einde liep.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Die conclusie kan worden getrokken, nu de Rijksdiensten voor Ondernemend Nederland (RVO) de melkproductiecijfers voor maart bekend heeft gemaakt. Hierdoor de aanvoerdata van april 2015 tot en met maart 2016 bekend, oftewel een virtueel quotumjaar. En dat maakt de vergelijking met de melkproductie in het allerlaatste seizoen van het melkquotum 2014/15 mogelijk. 

Veel betrokkenen op de zuivelmarkt gingen uit van een toename van de melkproductie van tussen de 5 en 10 procent. Daarbij was ook de verwachting van een deel van hen dat de melkproductie pas in het najaar 2015 echt op gang moest komen. Wat was de praktijk: de maand april liet eerst nog een bescheiden toename zien, maar vanaf mei was het hek van de dam met een groei van 6,5 procent. 

Veel melkveebedrijven hadden al geanticipeerd op de liberale Europese zuivelmarkt en geïnvesteerd in nieuwe stallen die eerste nog onderbezet waren. Vanaf 1 april werden deze stallen alras met aangekochte koeien of eigen jongveeopfok opgevuld. Ook bleken de productiefactoren met groeizaam weer onverminderd gunstig voor de melkproductie. Hierdoor kwam de melkaanvoer in juli al in de dubbele cijfers terecht met een groei van 10,4 procent. Maandelijks werd ruim 100.000 ton meer melk geproduceerd dan het jaar ervoor.

11,9

procent

groeit Nederlandse melkproductie in virtuele quotumjaar 2015/16

FrieslandCampina lanceerde in januari en februari van dit jaar nog een (op het totaal) bescheiden maatregel om de productie terug te dringen, omdat de fabrieken de fors groeiende melkplas niet aankonden. Uiteindelijk bleek deze regeling een druppel op een gloeiende plaat. Doordat veel melkveehouders in het eerste kwartaal van 2015 in productie remde en februari 2016 een schrikkeldag kende, nam de productie in relatieve zin de laatste maanden alleen maar toe.

De melkproductie in het virtuele quotumjaar 2015/16 komt hierdoor uit op bijna 13,87 miljoen ton. Dit is een stijging van 11,9 procent ten opzichte van het laatste quotumseizoen 2014/15. In absolute zin is er in een quotumjaar tijd ruim 1,47 miljoen ton meer melk geproduceerd door de Nederlandse melkveebedrijven. In de praktijk betekent dit dat over een periode van een jaar er eigenlijk ruim een dertiende maand is bijgekomen op de Nederlandse melkplas. 

Ter vergelijking: de maand met de hoogste melkproductie is tot nu toe maart 2016 met een aanvoer van 1,239 miljoen ton. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden