Veel kritiek uit Kamer

Van Dam laat fosfaatrechten stelsel niet knock-out slaan

14 April 2016 - Herma van den Pol - 1 reactie

Fosfaatbank, een andere referentiedatum, uitzondering voor biologische melkveehouders en ruilen met dierrechten. Staatssecretaris Martijn van Dam incasseerde de aanvallen vakkundig en weerde ze vervolgens snel af. De 25 moties tonen echter wel aan hoe de kamer aankijkt tegen het fosfaatrechtenstelsel. 

Het fosfaatrechtenstelsel is eigenlijk een herverdelingsvraag. De fosfaatproductie moet in zoverre dalen dat deze weer onder het plafond voor derogatie komt, tegelijk zijn er knelgevallen en extensieve bedrijven die ontzien moeten worden. Let op extensief staat los van de fosfaatreferentie voor de AMvB. Volgens de wet is een bedrijf extensief als deze alle mest op eigen grond kwijt kan. Door biologische bedrijven, zoals sommige politieke partijen willen, uit te zonderen wordt de korting voor andere bedrijven nog groter.  

Alleen varkensrecht naar fosfaat bij verzoek uit sector 

Hierbij is Van Dam er alles aan gelegen om geen enkele deur open te laten om de regeling aan te vechten in de rechtbank. Daarom houdt hij vast aan de datum 2 juli en daarom kunnen er alleen extra rechten uitgedeeld worden, maar kan er niemand uitgezonderd worden van een korting. Ook maakt hij een haakje in de wet voor de uitwisseling van varkensrechten voor fosfaat, maar 'alleen als melkveehouders en varkenshouders daar om vragen.' Oftewel de vraag moet van onderen komen en niet van boven. 

Het is ook de reden waarom hij kiest voor vrije verhandelbaarheid. Bij een bank of een veiling moet een gemiddelde prijs komen en de rechten worden dan evenredig verdeeld. Afgezien van de kosten en energie die het kost om dit op te zetten is dit niet in het belang van de sector. Wel wil hij nog eens kijken naar de constructie voor lease.  

Over de prijzen van fosfaatrechten maakt Van Dam zich geen zorgen. Dit omdat door de AMvB intensieve bedrijven die willen groeien al grond moeten aankopen. Daarnaast hebben ze fosfaatrechten nodig, maar hierdoor blijft minder geld over voor de rechten. Het geeft extensieve bedrijven een kans tegenover kapitaalkrachtige bedrijven.

Ten slotte maakte Van Dam meerdere malen duidelijk dat zonder rechten het onderhandelen over een nieuwe derogatie lastig wordt. De Europese Commissie is kritisch over de situatie in Nederland, door te laten zien dat er gewerkt wordt aan mestoverschot heeft Van Dam een beter verhaal, dan wanneer er gewacht wordt op Brussel. 

Voor de zomer wetsvoorstel

De partijen SGP, CDA, VVD, Partij voor de Dieren, GroenLinks, Partij voor de Vrijheid en PvdA zijn evenwel kritisch en deponeerden 25 moties op het bord van Van Dam. In de moties klonk opnieuw de roep om een fosfaatbank, de vraag om grondgebondenheid, het ontzien van biologische bedrijven, niet korten op transacties binnen de familie, extensieve bedrijven ontzien, bedrijven die niet gegroeid zijn ontzien, derogatie, schuiven met de referentieperiode, afzien van vraag om einde fosfaatplafond en zo waren er nog veel meer. Waaronder ook transparantie in de handel van fosfaatrechten.

Dinsdag wordt er gestemd over de moties, waarvan Van Dam de meerderheid ontraden heeft. Dat de moties gesteund werden door 4 kamerleden of meer zegt nog niets over de kans dat deze door de stemming heen komen. Daarna is het aan het kabinet om te besluiten wat er met een aangenomen motie gebeurt.    

Voor de zomer komt Van Dam met een wetsvoorstel. Dan komt hij in naleving van een motie ook met rekenvoorbeelden. Hij wil er de snelheid inhouden om voor 1 januari 2017 de wetgeving door de Kamers te hebben. 

Los daarvan kijkt Van Dam ook nog naar de mogelijkheden om de omschakeling van gangbare melkveehouderij naar biologisch makkelijker te maken. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
geert 15 April 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10869245/Van-Dam-laat-fosfaatrechten-stelsel-niet-knock-out-slaan-]Van Dam laat fosfaatrechten stelsel niet knock-out slaan[/url]
100.000 koeien naar de slachterij,daar draait het op uit met de fosfaatwet ,en maar praten over duurzaamheid bij melkvee,politici kletsen uit de nek ! En maar bang zijn voor Brussel ,waar ze wel andere problemen hebben .
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden