Doel 80 procent koeien buiten

Convenant weidegang past bij streven van kabinet

21 April 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Verwarring veroorzaken de verschillende ambities rondom weidegang. Toch blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer dat de twee verschillende doelstellingen elkaar niet bijten. Mocht het streven naar 80 procent van de koeien in de wei toch in gevaar komen dan wordt er weer overlegd met partners van het Convenant Weidegang.

De ambitie van de Convenantpartijen weidegang is om het percentage weidegang op melkveebedrijven terug te brengen naar het niveau van 2012. Wat inhoudt een percentage van 81,2 procent. Hier wordt ingezet op een verdeling van 73,6 procent volledige weidegang en 7,6 procent deelweidegang.    

Aantallen ontlopen elkaar niet zoveel 

Zowel voormalig staatssecretaris Sharon Dijksma als nu Martijn van Dam hebben aangegeven het percentage weidende koeien te willen verhogen van 70 tot 80 procent in 2020. Als controlemiddel worden de cijfers van CBS gebruikt. 

Het verwarrende is dat waar de 66 partijen die zich bij het Convenant hebben aangesloten praten over het percentage bedrijven, het kabinet praat over het percentage dieren. Toch blijken die aantallen elkaar niet zoveel te ontlopen. 'Alhoewel er geen grote verschillen zijn tussen beide percentages, blijkt op basis van de realisatiecijfers weidegang van de afgelopen jaren dat het percentage bedrijven met weidegang hoger uitkomt dan het percentage koeien met weidegang.' Het gaat dan om een procentueel verschil van om en nabij de 1 procent. Van Dam verklaart het verschil met de uitspraak dat kleinere melkveehouderijbedrijven vaker weiden van grotere.   

Ook worden er vragen gesteld over deelweidegang. Daaronder wordt verstaan dat minimaal 25 procent van het rundvee ten minste 120 dagen per jaar in de wei komt. Uit de gegevens van de Duurzame Zuivelketen blijkt dat van de 78,3 procent van de bedrijven, 8,4 procent deelweidegang toepast. 

Van de 69 procent weidende koeien die het CBS in 2014 telde, voldoet 6 procent niet aan de norm van 120 dagen per jaar minimaal 6 uur per dag weiden. 'Een deel van deze koeien heeft wel meer dan 720 uur in de weide gelopen.'    

Elk jaar wordt opnieuw gekeken naar hoe het percentage weidegang zich ontwikkelt. Mocht het nodig zijn dan gaat het kabinet weer in gesprek met de convenantpartners. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Herman S. 21 April 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10869360/Convenant-weidegang-past-bij-streven-van-kabinet]Convenant weidegang past bij streven van kabinet[/url]
Dit kunnen we toch niet serieus meer nemen. Gezwets en tijdverdrijf voor de ambtenaren. Stel het dan verplicht.
Dirk Uitbeijerse 21 April 2016
Onverantwoord om de koeien nu nog naar buiten te doen,
voor je het weet mogen ze nooit meer naar binnen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden