Door natuur of infrastructuur

AMvB knijpt toch oogje toe voor extreem grondverlies

22 April 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Op het nippertje komt er toch hulp voor melkveebedrijven die in 2014 extreem veel grond in gebruik hadden. Staatssecretaris Martijn van Dam maakte donderdag bekend een voorstel ingediend te hebben die er in voorziet dat in een dergelijk scenario een correctie wordt toegepast op de fosfaatruimte van 2014. 

Het gaat hier om de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) grondgebondenheid, onderdeel van de melkveewet. Die stelt dat er een fosfaatreferentie wordt bepaald aan de hand van de stand van zaken in 2013. Vervolgens wordt voor de AMvB gekeken naar de fosfaatproductie van 2014. Afhankelijk van hoeveel het bedrijf ten opzichte van 2014 gegroeid is wordt bepaald hoeveel grond een bedrijf extra moet verwerven of in hoeverre een bedrijf moet krimpen. De hoeveelheid grond wordt vastgesteld aan de hand van de Gecombineerde opgave 2016. 

Fosfaatoverschot door de extra grond ongewoon laag

Maar in november werd de casus van mevrouw Koopmans- Van Dalen uit Donkerbroek in november onder de aandacht van Van Dam gebracht. Het bedrijf was betrokken bij de vernieuwing van de N381. Hierdoor was de hoeveelheid grond bij het bedrijf veel groter dan het geval zou zijn geweest zonder de vernieuwing. Als gevolg daarvan loopt de referentie scheef. In 2014 was de hoeveelheid fosfaatoverschot door de extra grond immers ongewoon laag, waardoor volgens de regelgeving nu extra grond nodig is om aan de eisen te voldoen. 

Van Dam benadrukt dat het de bedoeling van de AMvB is om de mate van grondgebondenheid van bedrijven te behouden, niet om de fosfaatruimte van bedrijven die niet gegroeid zijn in te krimpen. Dit is voor hem de reden om tegemoet te komen aan degene die vanwege infrastructuur en natuurontwikkeling in 2014 ongewoon veel grond in gebruik hadden. 

Er is dan ook een voorstel verstuurd om een correctie toe te passen om de fosfaatruimte van bedrijven die hier mee te maken hadden in 2014. Iets wat door onder meer LTO met gejuich ontvangen is. 'Hierdoor verandert het melkveefosfaatoverschot in dat jaar. Dit voorstel zal in het parlement in het kader van de behandeling van het wetsvoorstel grondgebonden groei melkveehouderij besproken worden.'   

Of dit het antwoord is op de casus van Koopmans- Van Dalen kan Van Dam niet beoordelen, maar wel zegt hij toe dat het ministerie contact met haar opneemt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Melkboer 22 April 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10869391/AMvB-knijpt-toch-oogje-toe-voor-extreem-grondverlies-]AMvB knijpt toch oogje toe voor extreem grondverlies[/url]
Ongewone puinzooi word t zo Van Dam!!!!!!!!
Melkboer 22 April 2016
Ongewone puinzooi maak je er van Van Dam!!!!!!!!!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden