Inside: Melk & Voer

Forse plus van koeien richting de slacht

25 April 2016 - Herma van den Pol

Het zijn drukke dagen bij de slachterijen. Uit de cijfers blijkt dat er fiks meer koeien richting de slacht gaan. Meer over het hoe en waarom in een analyse van Boerenbusiness melk, onderdeel van het abonnement Melk en Voer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aan het begin van 2016 bewogen de slachtingen min of meer rond het niveau van 2015, maar sinds de eerste week van februari wordt er flink meer geslacht. Zo gingen er in week 15 11.743 runderen naar de slacht, waar dit er een jaar eerder nog 6.966 waren. Eveneens een stuk meer dan in 2014. 

17,7

procent

meer rundvee geslacht

Door het hoge aantal van week 15 komt het totale aantal slachtingen over 2016 uit op 11.743 stuks. Een plus van 4.777 stuks ten opzichte van 2015 of een stijging van 17,7 procent. 

Wat de oorzaak is van het grotere aantal slachtingen blijft gissen. Aan de ene kant hebben melkveehouders te maken met een lage melkprijs en kan dit een argument zijn om vee op te ruimen. Een ander argument is dat er vee wordt opgeruimd in het kader van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) grondgebondenheid. Nu de Gecombineerde opgave (GO) de deur uit gaat wordt ook steeds duidelijker of er voldoende grond is om de fosfaatproductie te ondersteunen of dat er nog eens kritisch naar de veestapel moet worden gekeken.  

Wanneer de slachtingen worden vergeleken met de aantallen van 2009 blijken deze nog net iets hoger uit te pakken. Toen gingen er vooral in januari flink meer koeien richting de slacht. Wat wellicht mede werd ingegeven door het melkquotum. Hieruit kan opgemaakt worden dat het waarschijnlijk de melkprijs is die zorgt voor een uitdunning van de kudde.  

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden