Motie krijgt geen vervolg

Overheid grijpt niet in om kalfje bij koe te houden

22 April 2016 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

Melkveehouders kunnen opgelucht adem halen, want staatssecretaris Martijn van Dam maakt bekend geen vervolg te geven aan de motie kalfje bij de koe. 'Dat is een afweging en keuze van de melkveehouder.'

Tijdens het dertigledendebat werd een motie aangenomen die stelde dat er binnen een half jaar een plan moet komen om het kalfje bij de koe te houden. Nu komt Van Dam met een antwoord, nadat dit onderwerp al veel emoties losmaakte bij melkveehouders en burgers. 

Eén gemene deler tijdens de pittige discussies was de gemene deler dat iedereen een goede zorg voor het kalf wilde. De afwegingen hierin liepen daarentegen wel uiteen. 'En dat geldt ook voor melkveehouders. Of het kalf bij de koe gehouden wordt is sterk afhankelijk  van het stalsysteem, het management, en de wensen en keuzes van de melkveehouder.'

Op ongeveer 45 bedrijven houden melkveehouders op verschillende manieren de kalveren wel bij de koe, zo schetst Van Dam. 'Jaarlijks komen er zowel gangbare als biologische melkveehouders bij.' Mede op advies van rundveedierenartsen worden op de meeste bedrijven kalveren direct van de koe gescheiden.

Welke route een melkveehouder kiest vindt de staatssecretaris 'primair de verantwoordelijkheid van de melk- en kalverhouderij.' Samen met de zuivelketen kunnen die nadenken over een goede start voor kalveren. 'Ik zie onvoldoende reden waarom de overheid zou moeten bepalen of een kalf langere tijd bij de koe moet blijven. Dat is een afweging en keuze van de melkveehouder.'  

Wel spreekt Van Dam de hoop uit dat door de huidige discussie meer melkveehouders in de toekomst het kalfje bij de koe gaan houden. Hoewel niet vast staat dat het kalf bij de koe houden uit het oogpunt van dierwelzijn beter is.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Ria 25 April 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10869407/Overheid-grijpt-niet-in-om-kalfje-bij-koe-te-houden]Overheid grijpt niet in om kalfje bij koe te houden[/url]
Ik heb met belangstelling de hele gang van zaken gevolgd, vanaf motie tot deze beslissing. Ik dacht ik ga eens bij boeren business ook e.e.a. lezen. De commentaren van de boeren, de dieren liefhebbers, de biologische boeren, de politiek, allemaal gelezen.
Er zijn voors en tegens uiteraard. Ik kan niet oordelen over sommige uitspraken omdat ik niet kan beoordelen of het lucratief is of niet.
Wat ik wel weet dat ik het belachelijk vind dat gewoon wordt gezegd dat het niet vast staat dat het kalf bij de koe houden uit het oogpunt van dierenwelzijn beter is. Een kind bij de moeder houden ter discussie stellen? Iets wat zo fundamenteel natuurlijk is? Ik vind het knap om dan nog argumenten te vinden om iets wat recht is krom te praten. Het zal er bij mij nooit ingaan.
petatje 25 April 2016
Zeg Ria zullen we het eens eerst gaan hebben over het natuurlijk gedrag van de mens? Gaan we dan samen alle flats en hoogbouw verbieden? Dan kunnen er tegelijk ook geen honden en katten meer gehouden in een tegennatuurlijke omgeving in een veel te kleine habitat! Of kunnen we daar geen stemmen mee winnen. Eigenlijk best zielig toch.
Ria 25 April 2016
Ik hoef geen stemmen te winnen Petatje. Ik weet ook wel dat er nog veel meer dieren ellende is op de wereld, nog vele malen erger dan dit.
Maar nu gaat het vooral om een fundamenteel natuurlijk gebeuren: moeder en kind. Bij de geboorte weghalen is tegennatuurlijk en wreed. Waarom denken mensen dat ze het beter weten? Omdat het ze beter uitkomt, om wat voor reden dan ook.
schoenmakers1 25 April 2016
Ria, als jij het allemaal zo goed weet, wat let je om iedereen te laten zien hoe het wel moed, als dat je lukt heb je misschien recht van spreken, zo verschrikkelijk is het om altijd aangesproken te worden door personen zonder verstand hoe het zou moeten
Abonnee
betweter 25 April 2016
mens is niet wijs.
dier is geen mens maar somige Nederlanders vinden dieren belangrijker dan mensen en velen zitten in den Haag!
belangstellend 27 April 2016
Ria, een vraagje welke moeder neemt haar kind mee naar bed en onder de douche of zelfs mee naar haar werk? Zielig al die van moeder gescheiden kinderen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden