Gevoelsmatig grote daling

Heel teleurstellend melkprijs FrieslandCampina

26 April 2016 - Redactie Boerenbusiness - 36 reacties

Hoewel FrieslandCampina in de ledenvergaderingen gewaarschuwd heeft voor een dergelijk lage melkprijs, valt de daling van de melkprijs veel melkveehouders waarschijnlijk rauw op hun dak. Kees Romijn, voorman van LTO melkveehouderij, noemt de daling heel teleurstellend.  

Van een 29,25 euro over januari daalde de garantieprijs naar 27,50 euro over april om over mei onderuit te gaan naar 25 euro per 100 kilogram melk. Waarvan een 80 cent het gevolg is van een te hoog ingeschatte prijs bij de referentiebedrijven over het eerste kwartaal van 2016.

'Een daling van 2,50 euro in één maand. Gevoelsmatig is er daardoor heel veel afgegaan', zo blikt Romijn terug op de prijsdaling. 'Het is heel teleurstellend. De markt heeft het moeilijk. Al langer zat er al een verschil tussen de garantieprijs en de noteringen die veel lager liggen.'

Gevoelsmatig is er heel veel van de melkprijs afgegaan 

Er mogen dan wel sterke argumenten zijn voor de lagere melkprijs, maar dit betekent niet dat de prijs minder hard aangekomen is. 'Het is een heel laag niveau voor het werk wat er op de boerderij gebeurt.' Daar komt bij dat mei doorgaans een dure maand is door werkzaamheden op het land en de inzaai van maïs. Wat inhoudt dat het steeds lastiger wordt voor melkveehouders. 

Eerder bereikten al de melkprijzen van DOC Kaas en Nemelco dit zeer lage niveau en doken zelfs onder de grens van 25 euro. Het is nog niet zo erg als in 2009, maar het gat wordt steeds kleiner. Zo dook in 2009 de gemiddelde melkprijs in maart naar 22,99 euro, om in mei het laagste punt van 22,08 euro te bereiken. In augustus kwam de prijs weer uit op 23,76 euro en een maand later tikte de prijs weer een niveau aan boven de 25 euro.    

Romijn vindt het lastig om in te schatten hoe melkveehouders op de lagere prijs gaan reageren. 'Eerder hadden ze de neiging om juist meer te gaan melken. Daar komt bij dat uit het Identificatie en Registratie (I&R systeem) systeem blijkt dat Nederland behoorlijk wat koeien rijker geworden is. Maar door de lagere melkprijs gaat waarschijnlijk wel nog beter gekeken worden naar die laatste liter.'

Uitgaande van de kostprijs van 34 euro waar banken mee rekenen ontstaat er over mei een gat van 9 euro per 100 kilogram melk. Over heel 2016 ligt de gemiddelde melkprijs tot nog toe op 27,90 euro. De nabetaling, waarin ook de inkomsten uit babyvoeding zitten, kan de pijn nog iets gaan verzachten. Wel wordt er in december nog een heffing verrekend met de toeslagen. Zo geldt er voor de melk geleverd over de maanden maart tot en met juni nog een korting van 2,30 euro. Waardoor de melkprijs van mei technisch gezien op 22,70 euro uitkomt.    

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
36 reacties
Wim 26 April 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10869438/Heel-teleurstellend-melkprijs-FrieslandCampina-]Heel teleurstellend melkprijs FrieslandCampina[/url]
Jammer,andere sectoren werken ook wel eens een jaar voor niks.Niet mopperen maar maar dragen dit moeilijk jaar
Paul 26 April 2016
Niet alleen gevoelsmatig het IS gewoon een grote daling.
Bergsma 26 April 2016
Niet normaal gewoon en Friesland Campina maar recordwinsten maken. Hun melkleveranciers moeten maar op een houtje bijten en elke maand reserves aanspreken om de rekeningen te kunnen betalen. Geen respect. Het is toch een coöperatie? Daarin moeten toch alle partijen mee profiteren. Ja er is wel een percentage van de winst die terugvloeit naar de leden. Maar als deze gebruikt moet worden om aan alle betalingsverplichtingen te kunnen voldoen heb je er niet veel aan. Een eerlijke melkprijs die kostendekkend is daar hebben we wat aan.
tinus 26 April 2016
Met een beetje geluk wordt de lto dit jaar weggesaneerd
tinus 26 April 2016
ja leuk die winsten van FrieslandCampina ,de fiscus pakt er ook graantje van mee ......jammer geld....
tinus weer 26 April 2016
en dan die foto, de arrogantie druipt er van af
Durk 26 April 2016
Wat weer een zielig verhaal van die Romijn. Een wereldmarktprijs, dat is toch wat ze (NZO en LTO) in 2006 wilden met de afschaffing van de melkquotering.
Het gevolg een (zeer) volatiele melkprijs, die nog wel een tijdje laag zal blijven als we kijken naar de wereldwijde melkaanvoer.
jos 26 April 2016
lto dit is wat jullie wilden Bevrijdingsdag
jos 26 April 2016
lto dit is toch wat jullie wilde bevrijdingsdag
Abonnee
erik 26 April 2016
volgens mij wilde elke veehouder een "bevrijdingsdag" zeker als ik zie wat voor een staluitbreiding er heeft plaatsgevonden. Komt daar dat overschot aan melk niet vandaan.
bertus 26 April 2016
zijn de salarissen van de bestuurders van frieslandcampina ook gekoppeld aan degarantieprijs
patrick vetmester 26 April 2016
ik vetmester zijn al van jaar 2000 aan bodemprijzen aan het werken en wij kunnen geen stallen bijbouwen en meer produceren maar jullie kunnen dat wel dus moet je nu niet komen mopperen hee doe zo voort zou ik zeggen
nooit nooit groot genoeg jullie doen jezelf de das om proficiat
teus van der wind 26 April 2016
en dan die Romein maar roepen dat de fosfaatrechten tussen de €3000 en €8000 moeten opbrengen,laat aub de markt zelf bepalen wat ze moet opbrengen,die stoppende boer hoeft de LTO zich geen zorgen te maken,die had toch geen rekening gehouden dat ze weer een nabetaling krijgen van de ondernemende boer die het aandurft de toekomst,om deze laatste groep DAAR moet de LTO zich hard voor maken
Rene 26 April 2016
friesland campina op en top arrogantie!

bestuurders kunnen garantie prijs wel verhogen en prestatie toeslag verlagen, hierdoor hoeft friesland campina minder belasting te betalen en dit geld komt ten goede van de boeren die het nodig hebben.

Alleen de bonus van de bestuurders krimpt hierdoor. Bestuurders die toch al meer dan 1 miljoen per jaar verdienen zonder bonus op en top arogantie!!
Rene 26 April 2016
lidmaatschap meteen opzeggen! Ze gunnen ons ook geen eerlijke botherham en liggen met politiek onder een deken!!! en vullen zich zelf de tasssen.
Rene 26 April 2016
lidmaatschap lto
Rene 26 April 2016
lidmaatschap lto opzeggen
Pigman 26 April 2016
Hallo, het valt allemaal nog wel mee toch. Kwestie van voortdurend proberen je productie te optimaliseren en aan de vraag aan te passen. Slechts 30% van de melkveehouders heeft (lichte) liquiditeitsproblemen. 70% doet het nog fluitend ;)
kees 26 April 2016
Pigman schreef:
Hallo, het valt allemaal nog wel mee toch. Kwestie van voortdurend proberen je productie te optimaliseren en aan de vraag aan te passen. Slechts 30% van de melkveehouders heeft (lichte) liquiditeitsproblemen. 70% doet het nog fluitend ;)

idd.
wat een liederlijk gehuil.
Wen er maar aan , dit is NORMAAL in een vrije markt.
Over anderhalf jaar hebben we weer 40
geert 26 April 2016
Ze kuieren rustig achter DOC aan,Waarvoor zijn al die nieuwe stallen gebouwd ?,bij sommigen voor leegstand door het fosfaatverhaal,bij velen ook om nog een jaar volop te kunnen melken tot 1jan 2017.Ook de nieuwe zuivelabrieken mogen een jaar op volle capaciteit draaien. Nu gaan de slachterijen ook nog een half jaar op volle capaciteit draaien om de overtallige koeien te slachten
AH 26 April 2016
Laten we het melkquotum maar gauw weer invoeren in heel Europa en dit koppelen aan hoeveelheid fosfaatrechten dan kunnen we ook weer concurreren in Europa , de wereldmarkt kunnen wij niet aan met al onze regels.
peer 26 April 2016
Ik zit bij DOC ,welkom bij de club.
Een advies: minder koeien melken(dus geen dure mest afvoer en duur krachtvoer).
En een aantal ha verhuren aan akkerbouwer.
Heb je toch je inkomen en hoef je je niet druk te maken over de marktmacht van de supermarkten. Heb je het ook nog rustig.
peer 26 April 2016
Ik zit bij DOC ,welkom bij de club.
Een advies: minder koeien melken(dus geen dure mest afvoer en duur krachtvoer).
En een aantal ha verhuren aan akkerbouwer.
Heb je toch je inkomen en hoef je je niet druk te maken over de marktmacht van de supermarkten. Heb je het ook nog rustig.
Jans 26 April 2016
Al die klagende boeren hierboven zijn geen ondernemers. Mopperen over hun coöperatie waar ze altijd als hondjes achteraan lopen. grote stallen bouwen, grondprijs opdrijven, mestmarkt opstuwen en maar melk produceren. waar die melk heen moet??? daar bekommeren ze zich niet over, ja alleen als het wat minder gaat dan zijn de rapen gaar.
ga toch eens wat meer optimaliseren in plaats van opschalen naar steeds groter en overal steken laten vallen omdat het je boven de pet groeit.
jos 26 April 2016
hier valt niet op te ondernemen lto wou zo graag van het melkquotum af en andere machten zoals melkfabrieken regering enz de lto had een visie moeten hebben en in 2013 ingrijpen als ze zo graag van het quotum af wouden
Julien 27 April 2016
In wallonia LDA mars 2016 = 20.25€/100 L 38 fat 33.5 prot
Mei ???
Willy 27 April 2016
Friesland Campina heeft toch geld nodig van zijn melk leveranciers, die een mest over schot hebben ,voor mest verwerking , dus korten maar op de melk prijs. Is het niet verstandiger om bij de intensieve nu al te korten op fosfaat rechten kom er minder mest en minder melk. En niet allemaal promoten met voervoorlichtingen nog meer te produceren. LTO heeft dit ook afgelopen maanden gepromoot Is het gezond boeren verstand bij hen niet zoek . Ze hadden gewoon een goed plan moeten hebben zoveel koeien per HA heel simpel geen fosfaat probleem en iedereen wist waar hij aan toe was.
julia 28 April 2016
helemaal mee eens willy
boelie 28 April 2016
Gewoon nog maar een paar koeien erbij en doormelken tot de bank de deur dicht doet.Duurt niet zo lang meer.
peter 30 April 2016
sjonge sjonge wat een gemopper ......hier in nieuw zeeland is het ook tobben voor de meesten ..........ga eens gewoon een rondje fietsen en ergens een bakkie doen ......groet en het beste ermee.
Jan 30 April 2016
Rene geen goed advies je lidmaatschap van de LTO opzeggen wij moeten wel organisatie blijven.
Fransman 30 April 2016
Ook bij ons in FR is het sappelen en dan kun je klagen wat je wilt, maar het helpt niks. Dus de zaken op een rijtje zetten, de frustraties kanaliseren en de kop ervoor houden. Jammer genoeg komt voor een bepaalde groep het moment om de handdoek in de ring te werpen, in de hoop dat ze er financieel nog uit kunnen springen.
Om verdere prijsdaling te voorkomen wordt het hoog tijd om op europees niveau als melkproducteurs/verwerkers de koppen bij elkaar te steken om overproduktie te voorkomen. Standsorganisaties en cooperaties moeten het voortouw nemen.
Kees 30 April 2016
Je moet juist lid blijven van LTO en zorgen dat ze voor alle boeren gelijk staan,zodat ook de regering er niet omheen kan en hierbij een vast standpunt in kunnen nemen dat voor iedereen goed is.Geen wig laten slaan tussen verschillende sectoren en streken als noord en zuid. Een sterke Lto die bij alle beslissingen aan tafel zit.
peter 30 April 2016
beste JAN EN KEES,
als de LTO te weinig doet(geen visie , achter de feiten aan lopen) en de melk prijs te laag is voor de vaste rekeningen te betalen , dan ben je genoodzaakt het lidmaatschap op te zeggen.
En als een Roelof Joosten beweert dat wij " luie boeren zijn " dan zie je hoe er in een leden club gedacht wordt door de CHEF zelf. Je krijgt ze niet op een rij, dus als eerst lidmaatschap lto opzeggen en dan een wijntje op een teras drinken!
S.B. 30 Mei 2016
Mopperen op de garantieprijs... De systematiek is dat die garantieprijs vastgesteld wordt op basis van andere zuivelbedrijven. De anderen doen het niet goed is het enige dat je kunt zeggen, niet dat FC het slecht doet!
Freek 23 Augustus 2016
Beste mensen,

Zit zelf in de Bouwwereld waar wij de Crises nagenoeg achter de rug hebben.
Mijn familie heeft een middel groot agrarisch bedrijf.
Toen het melkquota eraf ging heb ik direct voorspeld dat de melkprijzen sterk gingen dalen. Nee hoor, daar heb je geen verstand van.
Daar moet toch wat anders voor in de plaats komen, anders loopt dit gierend uit de klauw.??? Geen enkele Agrariër kon mij vertellen wat er voor in de plaats kwam. Dus vrije markt.
Dan zie je een periode om je heen dat er overal veel, heel veel gebouwd wordt op welk advies vroeg ik toen.???? De adviseurs van de ???????
Vul zelf maar in. Dezelfde groep gaat nu de stekkers overal uittrekken.
Nu vraag ik mij langzamerhand af: wie gaat nu werkelijk wat doen. LTO, de regering, de EU.???
Er moeten concrete afspraken gemaakt worden op Europees niveau.
Want het bouwen gaat maar door: zie Duitsland, Frankrijk Denemarken enz. En niet gaan schelden op al die partijen want dat zijn jullie allemaal zelf: waar ik mee bedoel: de LTO, de regering en de EU.
Als jullie vinden dat je door moet modderen vind ik het ook goed.
Zie de varkenssector. Hoeveel moest die inkrimpen. ???
Men weet het allemaal zelf wel, maar het gebeurt niet. Ja nu eindelijk gaat het gebeuren: door wie.???? Dezelfde adviseur die liet bouwen.
Af en toe belasting betalen is beter dan je verder in de nesten te werken.
Rabo 23 Augustus 2016
Leuk gesproken mee eens maar ik denk toch dat de banken uit eindelijk het probleem op gaat lossen. Ook omdat de politiek Europees niet op 1 lijn zitten
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden