Inside: Melk & Voer

Daling melkprijs ook harde klap voor voerhandel

26 April 2016 - Herma van den Pol - 7 reacties

Over mei haalt FrieslandCampina 2,50 euro af van de melkprijs en dit blijft niet zonder gevolgen. Een analyse van Boerenbusiness Melk, onderdeel van het abonnement Melk en Voer, schetst de effecten daarvan op de voerhandel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De derde week van april leverde juist weer wat meer actie op, maar de zet van FrieslandCampina heeft deze ontwikkeling in de kiem gesmoord. De verlaging van de melkprijs met 2,50 euro is hard aangekomen. Voor het merendeel van de melkveehouders betekent het een basis van 25 euro en dus verlies nemen. 

57,25

euro

per ton voor snijmaïs

De handel in snijmaïs is daarop weer vrijwel stilgevallen. Gebrek aan financiële middelen maakt dat melkveehouders voorzichtig zijn en afwachten. Tegelijk houdt het weer een vlotte eerste snede tegen. Vorige week slaagden diverse melkveehouders er in het gras te maaien en binnen te halen, maar het gaat hier slechts om een kleine groep. De kou hindert de grasgroei, waar regenval het land onbegaanbaar maakt. In de meest extreme scenario's is er zelfs sprake van sneeuw en hagel. 

De prijsstelling van snijmaïs komt in hoofdzaak tot stand door de ontwikkelingen in de voorgaande weken. De prijs beweegt tussen de 53 euro voor de slechtste partijen en een 58 euro aan de bovenkant voor de hoogste kwaliteit. Dit franco boerderij. Gemiddeld blijft de prijs staan op 57,25 euro per ton voor een gangbare partij maïs.  

Iets minder eenduidig zijn de ontwikkelingen in kuilgras. Daar waar de één de handel als doodstil omschrijft zegt een ander dat er partijen tegen zeer lage prijzen aangeboden worden. Denk aan 25 euro per baal en voor kuil. Er wordt zo getracht wat liquide middelen vrij te maken. 

Opmerkelijk vast blijft de prijs van voeraardappelen. Die noteert 35 tot 37 euro per ton. Er komt maar mondjesmaat aanbod, maar daartegenover staat ook een bescheiden vraag. 

Krap is ook het aanbod van kleine balen stro. Het levert stevige prijzen op in vergelijking tot de bedragen voor grote balen. Tarwestro begint op 100 euro voor de laagste kwaliteit en loopt daarvandaan op naar 110 euro per ton voor gehakseld product, de kleine balen volgen met 170 tot 180 euro. Nipt iets duurder dan fabrieksgehakseld product. De prijzen voor gerst liggen daar grofweg 10 euro boven. 

Graszaadhooi blijft staan op 125 tot 130 euro per ton. Alleen Roodzwenk begint wat krapper te worden en doet 140 tot 150 euro per ton franco boerderij. Dun is tegelijk de markt voor weidehooi. Er is niet veel aanbod, waar de vraag blijft komen. Het houdt de bovenkant op ruim 200 euro per ton, bij een onderkant van 150 euro en levert een gemiddelde op van 175 euro per ton. 

Alles bij elkaar zijn er weinig redenen te bedenken voor een opleving in de voerhandel. Melkveehouders proberen het zoveel zonder extra aankopen te doen. Waarbij het wachten is op beter weer.    

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden