Ook droog in Australië

Nieuw-Zeelandse melkers kampen met droge herfst

28 April 2016 - Redactie Boerenbusiness

Minder koeien en minder aanvullende voeders drukken de melkproductie volgens Fonterra. Tegelijk dient zich er nog een late El Niño aan, waardoor al vroeg begonnen wordt met het droogzetten van koeien. Ook in Australië speelt dit. 

Opnieuw blijkt uit de cijfers dat melkveehouders die leveren aan Fonterra het minder melk produceren dan de collega's. Zo schrijft heel Nieuw-Zeeland over seizoen 2015/16 1,8 procent minder melk op, maar noteert Fonterra een daling van 3 procent. 

3

procent

minder melk tot nog toe

Over maart collecteerde de zuivelreus in vergelijking met een jaar eerder 2 procent minder melk. 'Dit is het gevolg van de lage melkprijs, waardoor veehouders minder koeien aanhouden en kiezen voor minder aanvullende voeders.' Vooral op het Noordereiland pakt de melkproductie slechter uit en wordt een min opgeschreven van 5 procent. Op het Zuidereiland ligt de aanvoer in lijn met de productie van een seizoen eerder. Ongeveer 56 procent van de melk werd geleverd door melkveehouders op het Noordereiland. 

Van 1 juni tot en met maart leverde tot nog toe 3,3 procent minder melk af. De grootste klapt valt opnieuw op het Noordereiland waar de productie 5,4 procent achterloopt. Het betekent tot en met maart een productie van 16,35 miljoen ton melk. De grootste zuivelaar vertegenwoordigt een aandeel van 84 procent in de Nieuw-Zeelandse melkplas.   

Richting de winter hebben de melkveehouders ook nog te maken gekregen met een staartje El Niño, waardoor op veel plaatsen de grasgroei tegenvalt. Er wordt dan ook al vroeg begonnen met het selecteren en droogzetten van koeien. Wat een snelle aftakeling van de melkproductie waarschijnlijk in de hand gaat helpen. 

Ook in Australië is het op veel plaatsen ongewoon droog. Het levert Fonterra over maart in Australië 7,4 procent minder melk op. Over het hele seizoen bedraagt de achterstand 1,4 procent. 

Positief wordt er tegelijk gereageerd op de modernisering van de Global Dairy Trade (GDT). Voor de zogenaamde bulk blijven er twee veilingen, Events, per maand, maar voor de niches komt er een 24/7 veiling. Het gaat hierbij om de producten waar minder van geproduceerd wordt. Groot verschil met de huidige veiling is dat de prijzen van deze producten geheim blijven. De Events blijven toonzetter voor de melkprijs.   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Nieuws melk

Nieuw-Zeelandse zuivel optimistisch 2024 in

Nieuws Melk

Fors meer winst en hogere melkprijs bij Fonterra

Nieuws melk

Fonterra rondt verkoop DPA aan Lactalis af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden