Inside: Melk & Voer

Speculatie over minder groei van melkproductie EU

29 April 2016 - Herma van den Pol

Steeds meer signalen wijzen er op dat de Europese melkproductie de grootste groeistappen achter zich laat. Het lastige is dat de cijfers achterlopen en dit pas eind juni hard gemaakt kan worden. Wat helpt is dat de omvang van de melkveestapel op veel plaatsen gaan krimpen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prognoses rondom de melkveestapel van diverse EU landen schetsen een marginale daling van de melkveestapel. De 7 grootste melkproducerende landen in Europa schrijven zelfs samen een min op van 0,5 procent, wat neerkomt op een daling van 83.000 stuks.   

5,6

procent

meer melk exclusief schrikkeljaar 

Procentueel wordt de grootste daling in Polen opgeschreven. In Engeland blijft de omvang van de kudde vrijwel stabiel, maar het zijn de Ieren en Nederlanders die nog steeds afstevenen op een uitbreiding van de kudde. In Nederland gaat om een plus van 25.000 dieren. Hieruit blijkt dat in de landen die Nederland omringen nog niet veel waarde gehecht wordt aan het bericht dat Nederland veel koeien moet wegdoen om aan de fosfaatrichtlijn te kunnen voldoen. In Ierland breidt de kudde met 70.000 dieren nog sneller uit.

De lichte daling van de veestapel schetst een beperkte stijging van de melkproductie over 2016. Iets wat ook een beetje opgemaakt kan worden uit de ontwikkeling van de melkproductie. Rekening houdend met het schrikkeljaar komt de plus over februari uit op 5,6 procent. Zonder er rekening mee te houden schrijft de aanvoer een plus op van 10 procent.  

Nu wordt het lastig, want gedurende de eerste drie maanden van 2015 remden diverse lidstaten om superheffing te ontlopen. De Britten rekenende uit dat wanneer de lidstaten niet geremd hadden de plus niet hoger uitkomt dan 3 procent over de eerste twee maanden van 2016. Dit na een plus van 5 procent over de maanden oktober en november. Daarmee wordt een vertraging in de groei neergezet. 

Dit kan pas definitief vastgesteld worden wanneer de cijfers van april naar buiten komen. Door de trage aanlevering van cijfers aan de Europese Commissie zal dit niet eerder zijn dan eind juni. Voor nu moet de sector het doen met zicht op een minder grote groei.   

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden