Inside: Melk & Voer

Inzaai snijmaïs van start met achterstand

3 Mei 2016 - Herma van den Pol

Amper een week geleden lag er op diverse plaatsen weer sneeuw, maar begin mei zegeviert de zon. Het kan niet voorkomen dat de inzaai van snijmaïs achterloopt. Wat voor effect het heeft op de voerprijzen blijkt uit een analyse van Boerenbusiness voer, onderdeel van het abonnement Melk en Voer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na twee groeizame jaren worden melkveehouders juist nu de melkprijs laag is geconfronteerd met grillig weer. De ene week valt er nog sneeuw, de volgende week domineert de zon. Het resulteert er in dat nog lang niet overal de grond droog genoeg is om de koeien buiten laten en een enkeling heeft ze zelfs weer even op stal gezet. 

53

euro

onderkant van maïsprijs

Dankzij het warmere weer is dinsdag een enkeling begonnen met het maaien van gras. Minder progressie zit er in de inzaai van snijmaïs. Doorgaans is rond deze tijd grofweg de helft van het areaal snijmaïs ingezaaid, maar niet dit seizoen. Het is wachten tot de grond het inzaaien van maïs toelaat.

Het houdt niet in dat het groeiseizoen bij voorbaat al afgeschreven is. Maïs is een gewas wat floreert bij warmte. Warm weer kan daardoor voor een snelle inhaalslag zorgen. Tevens is het zo dat wanneer het weer even meewerkt en het land droog genoeg is er in korte tijd veel gedaan kan worden. 

De trage inzaai van snijmaïs heeft nog niet geresulteerd in een grote toename van de vraag. Een gebrek aan liquide middelen belemmert de aankoop van veevoer en maakt dat eerst alles wat beschikbaar is wordt aangesproken. Opmerkelijk genoeg blijft de prijs relatief goed staan, want doorgaans houdt de rust op de markt ook in dat prijzen dalen. Maar ook verkopers voelen nog geen druk en houden prijzen daarom in stand. De onderkant blijft een 53 euro voor de slechtste kwaliteit bij een 58 euro per ton franco boerderij aan de bovenkant.

De situatie bij kuilgras en voeraardappelen is niet heel veel anders. Ook daar is het erg rustig, maar houden prijzen staan. Het levert voor kuilgras een prijs van 35 tot 40 euro op tegen 35 tot 37 euro per ton franco boerderij voor voeraardappelen.  

Meer actie is er bij stro en hooi, maar het kan niet voor prijswijzigingen zorgen. Zo begint de prijs van tarwestro op 100 euro om door te pakken naar 110 euro voor gehakseld product om bovenaan uit te komen op 170 euro per ton. Voor gerst ligt de prijs om en nabij de 10 euro hoger. Graszaadhooi doet 125 tot 130 euro per ton, bij een 140 tot 150 euro voor Roodzwenk en weidehooi sluit af met 150 tot en met 200 euro per ton.     

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden